Кога да започнете да се притеснявате за фертилните въпроси?

Колко време трябва да изчакаме преди да започнем да се притесняваме за репродуктивната си способност? И как да разберем дали проблемът е в нас или в партньорът ни?

 

Доста често хората започват да се притесняват само след месец или два на опити за зачеване без успех. Може би сте прекарали много години ужасени от мисълта за забременяване и разбира се, предполагате, че това сега ще се случи секунди след като оставите противозачатъчните, например (нали?). И след като разберете, че не се случва точно така, съвсем естествено е да прибързате със заключенията. Но въпреки че е трудно да успеете да заченете, вероятно не е нужно да се притеснявате прекалено.

 

Много научни изследвания потвърждават, че не е нужно да се притеснявате, ако след цяла година опитите за забременяване не са увенчани с успех. Но ако вече са минали 9 месеца и започвате да се тревожите, не се колебайте да се консултирате с вашия акушер-гинеколог, за да ви насочи към репродуктивен специалист, който да ви назначи някои изследвания.

 

Четете още: Често срещани причини за репродуктивните проблеми при жените

 

Ако има физически причини да не можете да заченете, може да започнете да проучвате възможностите за асистирана репродукция. Ако изледванията са нормални, то тогава се отпуснете и продължете да опитвате.

 

Единственото изключение: Ако сте над 35 години, е необходимо да посетите специалист след 6 месеца опити. Плодовитостта започва да намалява след тази възраст и чрез ранното откриване на евентуални проблеми, може да избегнете загубата на време.

 

Причини за стерилитет

 

Чудите се дали причината, за да се бавят нещата толкова много е, че трябва да направите нещо повече с вашият партньор? Много често жените обвиняват себе си за репродуктивните си проблеми, но истината е, че 80% от причините могат да се дължат поравно на мъжа и на жената, а останалите попадат в сива зона и се дължи на комбинация от фактори.

 

Единственият начин да разберете е да се срещнете със специалист по репродуктивни проблеми и да се изследвате. Все пак има някои предупредителни симптоми, които могат да ви насочат в правилната посока преди да се срещнете с доктора.

 

Често срещани причини за мъжки стерилитет

 

Ако проблемът е с вашият партньор, най-честата причина за това може да е нарушение в спермата – като нисък брой сперматозоиди, слаба подвижност и качество на спермата. Всеки един проблем може да се дължи на различни фактори, като:

 

Възраст – броят на сперматозоидите може да се понижи, те могат да загубят подвижността си след 40 г.

 

Четете още: Когато бебето се бави

 

Имунни проблеми – това може да повлияе върху подвижността на сперматозоидите и способността им да се имплантират в яйцеклетката.

 

Проблеми с теглото – ако вашият партньор има поднормено или наднормено тегло, то това може да се отрази и върху качеството на спермата.

 

Полово предавани болести – някои нелекувани полово предавани болести могат да се отразят върху качеството на сперматозоидите и съответно то може да се подобри, ако те биват лекувани.

 

Често срещани причини за безплодие при жените

 

Съществуват много фактори при жените, които могат да причинят проблеми по пътя към забременяването. Ето, кои може да са най-честите причини за безплодие при жените:

 

Възраст – въпреки, че това не може да бъде основна пречка, с напредване на възрастта (след 35 г.) броят на яйцеклетките започва да намалява и това може да повлияе на способността за забременяване.

 

Четете още: Oсновни съвети към двойки след неуспешен опит за забременяване

 

Миома на матката – често се случва жените да получават фиброзни образувания, което може да се отрази на способността за зачеване.

 

Тазово възпалителна болест – инфекция, която причинява на 20% от своите носители стерилност, но това може да се промени с лечение.

 

Сраствания – срастванията на съединителната тъкан могат да доведат до запушване на маточните тръби, което да доведе до репродуктивни проблеми. Това може да се отсрани с операция в по-тежките случаи.

 

Кисти на яйчниците – могат да изчезнат и сами или да се премахнат с операция.

 

Четете още: Безплодието: често задавани въпроси

 

Поликистозен овариален симптом – признаците включват нередовна менструация, излишно окосмяване по лицето, акне, затлъстяване. Някои от симптомите могат да бъдат предотвратени с редовни физически упражнения, загуба на тегло и лекарства.

 

Нередовен менструален цикъл – нередовна менструация – следователно и нередовна овулация. Много от жените могат да върнат нормалния си цикъл с диета и подходящи упражнения, докато други трябва да се обърнат към лекарства.

 

Ако забременяването не настъпва или вие или партньорът ви имате някои от гореизброените проблеми, говорете с вашият акушер гинеколог, да ви насрочи среща с репродуктивен специалист, за да видите дали проблема не е някакъде другаде.

Добави коментар