Кога бебето ще може само да си държи бутилката с мляко?

Някои бебета имат фини двигателни умения, необходими за държане на бутилката и постигане на целта най-рано на 6 месеца. За други, ще отнеме повече време – към 10 месеца. Единственият начин да разберете дали бебето ви може да държи бутилката е да му дадете такава и да наблюдавате какво се случва. Ако има двигателни умения, за да сложи бутилката в устата си и да я извади, когато е нахранено, вие може да му предлагате да го прави. Няма значение колко голямо е бебето ви, не се изкушавайте да натискате бутилката в устата му, с идеята да ускорите процеса на хранене. Подпряната бутилка може да принуди детето да преяде или дори да го задуши.

 

Ако бебето заспива с бутилка в уста, формулата или майчиното мляко могат да останат около зъбите му и да доведат до кариес. Така че, за да се предотврати гниене на зъбите, не му давайте бутилката в ръцете, когато го слагате да спи.

 

бебе, мляко, хранене

 

Подпряната бутилка може да увеличи риска от ушни инфекции. Ако бебето ви е в легнало положение по време на хранене, течността може да изтече от устата в ушната евстахиева тръба, където може да се задържи и да предизвика инфекция.

 

Четете още: Как бебето вижда света?

 

Друга важна причина да не подпирате бутилката или да го оставяте да си я държи: е че може да лишите бебето от така важното време за прегръдки. Гушкането на бебето по време на хранене му дава чувство на безопасност и сигурност и помага за насърчаването на връзката.

 

Снимки: David Castillo Dominici, Jomphong FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар