Кога бебето ще започне да помни?

Дори в първите два месеца бебето ви може да започне да разпознава лица и гласове, особено тези, които вижда всеки ден. Новородените могат да разпознават гласа на майките си при раждането, а кърмените бебета разпознават миризмата на майка си след една седмица. Този вид разпознаване е първата индикация за паметта на бебето, въпреки че е много по-различно от запомнянето на подробности за конкретни неща.

 

Четете още: 7 признака, че детето ви ви обича

 

Разпознавателната памет на бебето – способността да идентифицира хора и предмети, които е виждало преди, ще се увеличи драстично през първата година. Експерименти показват, че на 3 месечна възраст, бебетата могат да си спомнят снимки и играчки, които им се показват 1-6 дни предварително.

 

бебе, развитие, спомени, памет

 

Когато бебето е на 9 месеца, то ще е в състояние да си спомня по-конкретна информация, като например къде се намират играчките му у дома. То всъщност е в състояние да имитира действия, които е видяло, седмица по-рано.

 

Тези умения показват, че бебето има отзоваваща се памет – способността да помни някои детайли от специфичен опит за кратък период от време – въпреки че то все още не си спомня повечето от своите преживявания.

 

Дълготраен съзнателен спомен за конкретни събития няма да се развие докато бебето не достигне възрастта между 14 и 18 месеца.

 

Снимки: hin255,  -Marcus- FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар