Кога бебето ми трябва да започне да се храни с твърди храни?

Най-добрият момент да започнете да давате на бебето си твърди храни е, когато то вече е развило уменията, които са му необходими, за да се храни. В случай, че кърмите е препоръчително да изчакате, докато бебето ви стане на 6 месеца. Можете да го захраните и по-рано от това, но не и преди 4 месечна възраст.

 

Как ще разберете кога бебето е готово да започне да се храни с твърди храни?

 

За да могат да се хранят, бебетата се нуждаят от добър контрол на главата и шията. Трябва да могат да стоят седнали на столче за хранене, което обикновено се случва между 4-ти и 6-ти месец. Освен това, ако се опитате да нахраните бебето си преди този период е много вероятно то да изтласква и изплюва храната със скоростта, с която вие му я давате. Бебетата започват да губят този естествен рефлекс на езика на възраст 4-6 месеца. Това значително улеснява захранването с твърди храни.

 

Други знаци, че бебето е готово за твърди храни:

 

Бебето ви се интересува от храни – например, гледа с внимание докато другите се хранят, опитва се да достигне храната, отваря устата си, когато храната се приближава.

 

Бебето ви вече има оралните моторни умения, необходими за придвижване на храната от устата към гърлото и за преглъщането ѝ.

 

Най-вероятно то вече тежи приблизително двойно на родилното си тегло.

 

Изчакайте най-рано до 4 месечна възраст, след това внимателно следете за тези знаци, преди да въведете твърдите храни. Бебетата, при които твърдите храни са въведени твърде рано, са изложени на доста по-висок риск от затлъстяване.

 

Четете още: Най-добрите храни за захранване на бебето – част 1

 

Какво да правите, когато моментът дойде?

 

Започнете с еднозърнести и богати на желязо зърнени каши, като например бебешка оризова каша. Тя е предпочитана от много майки за първа храна за бебето. Започнете с 1-2 лъжици оризова каша, смесена с кърма или формула, за да постигнете подходяща консистенция.

 

Хранете бебето с малка бебешка лъжица. Не добавяйте зърнени храни в бутилката му, освен ако лекарят ви изрично не ви е инструктирал да го направите. Като алтернатива, можете да дадете на бебето и богато на желязо смляно месо.

 

На този етап, твърдите храни трябва да се дават след кърмене. По този начин, бебчето ви успява да се нахрани с кърма (или адаптирано мляко), която все още е неговият основен източник на хранителни вещества.

 

След като бебето ви свикне с оризовата каша, започнете да въвеждате различни видове зеленчукови и плодови пюрета, а по-късно може да добавите и смляно месо. Изчаквайте по няколко дни между въвеждането на нова храна, за да сте сигурни, че бебето няма да получи алергична реакция към определена храна. Така по-лесно ще разберете към коя.

 

Четете още: Как да разредите домашното бебешко пюре?

 

Не се отчайвайте – може да отнеме няколко опита, преди бебето ви да хареса новата храна. Това, че 1-2 пъти категорично е отказало да яде пюрето от броколи и моркови (например), не означава, че на 3-ия път няма да си хапне.

 

Плодовите сокове не са препоръчителни за бебетата, дори и за по-големите от тях. Няма голяма ползва от тях, тъй като сокът може да запълни стомахчето им и да не остане място за храна. Освен това, соковете могат да са предпоставка за затлъстяване и поява на кариес. В някои случаи могат да причинят и диария.

Добави коментар