бебе, обръща, само̀, научава

Кога бебето започва да се обръща само̀?

След като бебето ви започне да държи главичката си само̀, е въпрос на време да се научи и да седи и да се обръща. В крайна сметка то ще се научи да се завърта от корем по гръб и обратно, а стимулът да започне обикновено е някоя играчка, която не може да достигне или… вие.

 

Кога бебето ви ще се научи да се обръща?

 

Възможно е бебето ви да се научи да се обръща от корем по гръб на съвсем ранна възраст – около 4 месеца. Научаването да се завърта от гръб по корем става около 5-6 месец, тъй като се нуждае от по-силни мускули на вратлето и ръцете, за тази маневра.

 

Как бебетата се научават да се обръщат?

 

Когато започнете да поставяте бебето си да лежи по коремче на около 3 месечна възраст, то започва да повдига главата и раменете си, използвайки ръцете си за подпора. Тези мини лицеви опори му помагат да заздрави мускулите, които ще са му необходими, за да започне да се преобръща. Обикновено бебетата първо се научават да се завъртат от легнало положение по корем към такова по гръб, но и обратното е напълно нормално.

 

бебе, обръща, само̀, научава

 

На около 5 месечна възраст бебето ви вероятно ще може да повдига главата си, да се повдига с помощта на ръцете си и да извива гръбчето си, така че да отлепя гърдите си от земята. Ако е извило гръбчето си, сигурно дори ще може да се люлее по коремче или да размахва ръце все едно плува.

 

Всички тези упражнения помагат на бебето ви да развие мускулите, които ще са му необходими за да се обръща и в двете посоки. Това вероятно ще се случи около 6-тия месец.

 

Някои бебета пропускат обръщането и се научават директно да седят, изправят и пълзят. Докато детето ви продължава да усвоява нови умения и с любопитство и интерес опознава света около себе си, нямате повод за притеснение.

 

Четете още: Бебешки косопад

 

Как да помогнете на бебето да се научи да се обръща?

 

Можете да насърчите усвояването на нови умения чрез игра. Ако забележите, че бебето ви се е обърнало, опитайте да го насърчите да опита да го направи отново, като размахате играчка от страната, на която обикновено се обръща. Можете и да легнете до него, така че да не може да ви достигне, за да видите дали ще се опита да го направи, като се обърне. Аплодирайте усилията му и му се усмихвайте. Бебето ще започне да се наслаждава на новопридобитата си способност, но в началото може да се притесни повече, отколкото трябва.

 

Въпреки че най-вероятно бебето ви няма да може да се обръща само̀ преди да навърши 5 месеца, е добре да го наблюдавате и пазите от момента на раждането му. Никога не го оставяйте без надзор върху повдигната повърхност, като маса за повиване или легло. Първите опити за обръщане могат да доведат и до нараняване, ако са на неподходящото място.

 

бебе, обръща, само̀, научава

 

Какво да правите, ако бебето ви не започне да се обръща?

 

Ако бебето ви е навършило 6 месеца, не се е научило да се обръща, не прави опити да седи или пълзи, споделете това на своя лекар при следващото посещение.

 

Бебетата развиват уменията си с различно темпо. Някои започват да се обръщат на по-късен етап, но за сметка на това проговарят по-рано. Имайте предвид, че недоносените бебета усвояват различните умения малко по-късно от останалите бебета. Това е нормално и не трябва да ви притеснява.

 

Четете още: Повиване на новородено бебе

 

Какво следва, след като бебето ви се научи да седи?

 

След като мускулите на крачетата, шията, гърба и ръцете на бебето са достатъчно силни, то започва да се учи да пълзи. Повечето бебета започват да седят около 6-8 месец и малко след това започват да пълзят.

 

Снимки: mysudbury.ca – ouisudbury.ca, javiergzlez, ilyoungko Foter.com

Добави коментар