Кога бебето ви ще може да стои седнало?

Една от първите крачки по пътя към независимостта на бебчето ви е научаването му да стои седнало. Гръбчето, вратът и мускулите му постепенно ще станат по-силни и бебето ще може да стои в изправено положение. След това ще разбере как трябва да държи краката си, за да се настани удобно.

 

Можете да помогнете на бебчето, като поставите краката му във V-образна форма. Това ще му даде стабилността, от която се нуждае, за да не падне на една страна. След като се научи да стои седнало и да си играе в това положение, е въпрос на време да започне да пълзи и да проходи.

 

Кога бебето ще е в състояние да седи само?

 

Бебчето ви ще започне да се учи да седи само по същото време, по което ще се научи да се обръща само и да държи главичката си изправена. Мускулите му се развиват постепенно след раждането, докато станат достатъчно силни. Това обикновено се случва между четвъртия и седмия месец.

 

В осмия си месец, бебето ви трябва да е в състояние да седи само, без да се подпира. Почти всички бебета се научават да седят до деветия си месец.

 

Как бебето ви ще се научи да сяда?

 

Въпреки че можете да поставяте за кратко бебето в седнало положение от съвсем рано, то се научава да седи само, когато постигне контрол над мускулите на главата си.

 

3-4 месеца – мускулите на врата и главичката на бебето укрепват бързо. От този момент нататък бебето ще започне да държи главичката си изправена докато лежи по корем. След това ще разбере как да се подпира на ръце – като малка лицева опора.

 

Четете още: Защо бебетата дъвчат всичко?

 

5-6 месеца – бебето ви вече ще е в способно да седи, като се подпира и да държи главата и гърба си изправени. То може да успее да седне за малко дори и без ваша помощ. Не забравяйте обаче, че трябва да сте наоколо, за да му осигурите подкрепа. Поставете няколко възглавници около него, които да смекчат евентуалното падане. Скоро бебчето ви ще се научи и да пази равновесие докато седи, като се навежда напред върху едната или двете си ръце.

 

7-8 месеца – бебето ви вече е способно да седи с изправен гръб, без да се подпира. Това ще освободи ръцете му и то може да започне да се обръща, докато е седнало, за да търси една или друга играчка. В този момент е възможно дори да се научи да се изправя от легнало положение и да сяда, бутайки се с ръчички. В 8-мия си месец е вероятно бебето ви да стои седнало без подкрепа.

 

След като бебето ми започне да сяда, кога ще започне да пълзи?

 

След като бебето започне да се навежда напред от седнало положение и балансира на ръцете и коленете си, ще е готово да се научи да пълзи. Обикновено повечето бебчета се научават да пълзят около първата си годинка. Възможно е бебето ви е да е в състояние да се научи и след 6-7 месец, но повечето бебета го правят по-късно.

 

Веднъж като започне да пълзи, бебето ви ще започне да се движи през цялото време, за да проучи цялата нова територия наоколо. Опитайте се да обезопасите дома си преди малкият изследовател да се впусне в нови приключения.

 

Четете още: Окосмяване по тялото на бебето

 

Как да насърчите детето си да започне да сяда?

 

Можете да насърчите бебето си да започне да сяда, като го поставяте да лежи по корем за по-голям период от време. Опитайте се да го накарате да гледа нагоре с помощта на различни шумове или цветни играчки и физиономии. Това ще помогне за укрепването на мускулите на главата, раменете, врата и гърба му. Тези мускули са важни, за да може бебето ви да стои седнало, така че трябва да укрепнат.

 

След като бебето веднъж се научи да седи, оставете любимите му играчки близо до него, но извън обсега му. Те ще привлекат вниманието на бебето и то ще започне да балансира тялото на ръцете си. Не забравяйте, че трябва да сте наоколо, в случай, че бебето падне.

 

Трябва ли да се притеснявате, ако бебето ви е вече на 9 месеца, а все още не може да седи?

 

Ако бебето ви вече е на 9 месеца и не може да седи е добре да споделите това на лекаря му. Не забравяйте обаче, че бебетата развиват с различна скорост своите умения. То може, например, да проговори съвсем рано. Ако бебето ви се е родило преди термина ви е възможно да усвои тези умения малко по-късно спрямо другите бебета.

Добави коментар