дете, разговор, секс, пубертет

Кога бащите трябва да говорят със синовете си за секс?

В наши дни децата порастват по-бързо и съответно започват да водят полов живот по-рано. В такъв случай кой е най-подходящият момент за разговорите за секс?

 

Майките няма как да забавят разговорите за съзряването със своите дъщери, тъй като идването менструацията се грижи за това. От друга страна повечето родители не бързат да говорят за пубертета със своите синове. Майките се чувстват неудобно да разговарят с момчетата си за тяхната полова система, а и татковците често изпитват дискомфорт от подобни теми.

 

През последните години момичетата започват да се развиват по-рано от преди – гърдите им порастват и месечният им цикъл идва по-рано. Разлика има и при момчетата – те навлизат в пубертета 2 г. по-рано, в сравнение с преди няколко десетилетия. На какво може да се дължи това?

 

дете, разговор, секс, пубертет

 

Възможно е причината за по-ранното навлизане в пубертета да се крие във затлъстяването, тъй като хормоните, регулиращи половото развитие, се съхраняват именно в мазнините.

 

За родителите, това автоматично трябва да е сигнал, че „страшният“ разговор за секса и половата система, трябва да се състои и не търпи отлагане. Хубаво е той да се състои когато детето е на 9-10 години, независимо дали е момче или момиче. Колкото и да са неудобни и трудни тези разговори, те са изключително важни.

 

Четете още: Баща и син – забавлявайте се заедно

 

Промяната в нивата на хормоните не води само до физически промени, тя засяга и мозъка, което води до появата у тийнейджърите до чувство на възбуда. Това може да направи детето ви объркано и дори гневно. Ако пубертетът „удари“ по-рано от очакваното, може детето ви да не е подготвено да се справи с тези емоции.

 

При подобни разговори е по-лесно човек да говори от собствения си опит. Ето защо за жените е по-лесно да говорят с дъщерите си, отколкото със синовете. Как една майка ще обясни на сина си за ерекцията, при положение, че самата тя не я е изпитвала. По тази тема е добре да говорят бащите. И да, наясно сме, че почти всеки баща се ужасява когато си помисли за този разговор.

 

дете, разговор, секс, пубертет

 

Добрата новина е, че в наши дни, мъжете са много по-отворени и активни татковци, в сравнение с преди 25 г., като това включва и разговорите на тема секс. Бащата има задачата да накара своят син да се почувства комфортно в собствената си кожа, да разбере и приеме сексуалността си, а това включва разговори за всичко.

 

Много родители може би се колебаят дали е редно да говорят на тези теми, защото се притесняват, че разговорите за секс могат да насърчат детето им да опита. На този принцип те избягват всякакви разговори по темата, дори такива за контрацепция, притеснявайки се от това, че могат да насърчат тийнейджъра си да стане сексуално активен.

 

Четете още: Как бащинството променя мъжа?

 

Тази теория обаче е погрешна. Когато става дума за секс, на родителите им се иска да запазят невинността на децата си възможно най-дълго. Те смятат, че ако говорят прекалено рано, ще направят децата си по-склонни да правят секс. 90% от родителите си, смятат, че трябва да провеждат подобни разговори чак, когато детето им стане на 15-16 г. Проблемът е, че с тенденцията пубертета да започва все по-рано, в тази възраст може да се окаже, че разговорът е закъснял с много.

 

дете, разговор, секс, пубертет

 

Освен това е хубаво да се замислите, че около детето ви ежедневно протича огромен поток от информация, било то идваща от приятелите му или от онлайн пространството. Лошото е, че в много от случаите, външните източници може да се окажат крайно недостоверни. Замислете се какво искате детето ви да знае – това, което връстниците му говорят и обясняват за секса или реалистичната и достоверна информация, която вие можете да му дадете?

 

Снимки: dickdotcom, orangeacid, Tyrone Daryl, RBradburn Foter.com

Добави коментар