Когато родителите не са съгласни за възпитанието на децата

Всяко дете, разляло чашата си мляко, преговарящо за по-късен час за лягане или гледане на телевизия е наясно с едва доловимата разлика в стила на дисциплиниране на всеки един от родителите си. Единият родител може да реагира по-първосигнално, но да му мине бързо, а другият да приема нещата по-спокойно. Единият родител може да обръща повече внимание на старанието, докато другият да се фокусира върху резултатите.

 

Преплитането на двата различни стила, формира подхода на семейството за възпитание и дисциплиниране на детето.

 

Има обаче семейства, в които родителските подходи са толкова различни, че опитите им за дисциплиниране се превръщат по-скоро в проблем, отколкото в решение. Едно дете, чиято майка е много строга, а бащата позволява всичко, започва да получава смесени сигнали за това какво се очаква от него.

 

Такива фундаментални разногласия могат да доведат до проблеми, надхвърлящи последиците от това детето да откаже да си прибере играчките или да подреди стаята си, например. Децата на родителите със значителни различия в стиловете си на възпитание, по-често имат поведенчески проблеми, отколкото тези на родители със сходни стилове.

 

Децата на възраст от година и половина до предучилищна възраст тестват границите на приемливото за тях поведение. Това е един от техните начини да разберат как работи светът. Въпреки че ограниченията първоначално може да са много неприятни за тях, но с времето свикват и в крайна сметка се успокояват, защото границите са предсказуеми. Малките деца се нуждаят от граници, за да развиват уменията си да предвиждат.

 

Родители, които позволяват на децата си всичко, смятайки, че детето им ще бъде удовлетворено и ще се успокои, обикновено постигат обратен ефект. След като детето получи това, което иска, то продължава да прекрачва границите си все повече и повече, търсейки знак, който да му покаже, че е стигнало до края.

 

Четете още: Когато бабата и дядото глезят детето ви

 

Подобно нещо се случва и ако родителите не могат да решат как да възпитават и дисциплинират детето си, както и какви ограничения да има то. Здравословно е за децата, да виждат, че родителите им стигат до компромис или решават разногласията си по мирен и ефективен начин. Ако родителите не могат да се споразумеят, поведението на децата се влошава, тъй като те търсят стабилни граници в живота си.

 

Основната цел на дисциплината – да научи детето да се държи по определен начин, се губи в битките между родителите и тяхната илюзия за контрол. Децата се объркват и не знаят как да реагират, продължавайки да се държат лошо, за да разберат кои правила са наистина важни.

 

Работете заедно

 

Не е изненадващо, че родителите имат различни идеи и представи относно най-добрият начин за дисциплиниране и възпитание на детето. Работата по тези различия изисква яснота и перспектива. Проблемите с безопасността трябва да бъдат приоритет. Например, че детето трябва да държи ръката на възрастен, докато върви по тротоара или пресича улица. За изглаждане на различията е необходимо повече разбиране и съгласие между двамата родители.

 

Други въпроси често могат да бъдат решени чрез компромис или с договаряне. Важно е родителите да са на едно мнение и да са единни във възпитанието и дисциплинирането на детето. Ето някои идеи как може да постигнете това:

 

Четете още: Как да спасите брака си?

 

• Бъдете готови за поведенчески проблеми

 

Не забравяйте, че много промени в детското поведение са свързани с етапите на развитие на детето. Не би трябвало да ви изненадва, че детето ви става по-упорито в предучилищна възраст, може да започне и да избухва по-често. Обсъдете предварително как смятате да се справите с тези ситуации. По-този начин ще има по-малко конфликти помежду ви, когато е време за действие.

 

• Не падайте в капана на миналото

 

Това включва начина по който са ви възпитавали в детството или в случай на предишен брак – начина по който сте възпитавали децата с предишният си партньор. Потърсете начини да изготвите план за дисциплиниране, заедно със своя партньор. Един добър начин може да е да посетите родителски клас заедно. Това ще ви помогне да видите колко различно реагират различните хора на една и съща ситуация. Освен това ще ви даде някаква основа да развиете собствена стратегия.

Добави коментар