Когато бебето не спира да плаче

Сигурно на всяка майка ѝ се е случвало да се чувства безсилна, когато неуспешно се е опитвала да успокои плачещото си дете в продължение на часове. Причните за нервността и раздразнението на бебето могат да бъдат най-различни. Ако изпаднете в подобна ситуация – самообвиненията няма да ви помогнат. Много по-добре би било да се запознаете с евентуалните причини, заради които бебето ви може да плаче.

 

Най-често срещаните причини за плача на бебето са:

 

Липсата на режим

 

Най-вероятно сте наясно, че едно дете ще се чувства комфортно и спокйно ако всичко в живота му се случва в определен ред. Ако вашето дете бебе вече си е изградило режим на сън, хранене, къпане и т.н., е нормално да се разстрои, ако не оправдаете очакванията му. При липса на режим, ще ви е много по-трудно да разберете каква точно е причината за раздразнението му.

 

бебе, плач, дете, режим, раздразнение

 

Свръхчувствителност

 

Понякога бебетата са свръхчувствителни към определено нещо. Например някои не харесват силните звуци, за други докосването е неприятно, трети се дразнят от силната светлина и т.н. Добре е да разберете дали съществуват фактори, които пречат на вашето бебе да е спокойно.

 

Вижте още: Колики в кърмаческа възраст

 

Мускулен тонус

 

Бебето, което е с по-нисък мускулен тонус се чувства раздразнено и безпомощно. То непрекъснато се нуждае от вашата помощ и това е причината за неговото недоволство. От друга страна, има деца, които са прекалено активни и за тях е по-трудно да се отпуснат.

 

Здравословни проблеми

 

Понякога болката, причинена от някакъв здравословен проблем е причината за плача на вашето бебе. Трябва да обърнете по-специално внимание на знаците, които дава детето ви, когато е подложено на някакъв вид лечение.

 

бебе, плач, дете, режим, раздразнение

 

Проблеми в развитието

 

Понякокога проблемите в развитието на детето могат да са причина за неговото раздразнение. Въпреки, че е по-трудно да се забележи връзката между плача и признаците на сериозен проблем, е добре да няблюдавате поведението на детето си.

 

Вижте още: Повиване на новородено бебе

 

Силно изразена реактивност

 

Някой деца изразяват емоциите си по много по-активен начин. Понякога се случва някои деца да са по-податливи към отрицателните чувства и затова те са по-силно изразени.

 

Наблюдавайте детето си. Опитайте да откриете причинителите за неговото раздразнение и премахнете дразнителите.

 

Снимка: Matthieu Luna, TheGiantVermin, sam j stanton Foter.com

Добави коментар