баба, дядо, глезя, дете, внуче, правила

Когато бабата и дядото глезят детето ви

Родителите ви дават на вашия малчуган всичко, което той си пожелае – от лакомства, през играчки, до това да пропуска следобедния си сън? Спокойно, вие определено не сте единствената майка на света с подобен проблем. Всъщност в почти всяко семейство има поне една баба (или дядо), която глези детето много повече от необходимото.

 

Бабите и дядовците глезят децата и причината за това е много простичка – това ги прави щастливи. Докато са отглеждали вас или вашия партньор, те са полагали много усилия, а сега, когато вече гледат внучето си, могат да се насладят на най-забавните моменти от родителството, без да са засегнати от негативите. Ето защо са склонни да дадат на малчугана всичко, което си поиска.

 

И все пак, въпреки щедростта на родителите ви, не е редно да ги оставяте да нарушават режима на детето ви. В края на краищата, те ще си тръгнат преди малчуганът ви да стане кисел. Освен това, ако сте избрали баба или дядо за детегледач, трябва да сте сигурни, че философията ви за отглеждане на детето все още е в сила, когато детето е оставено на грижите на родителите ви.

 

Чудите се как уважително да кажете на родителите си, че бихте искали те да спазват вашите правила при отглеждането на детето ви? Ето няколко съвета:

 

баба, дядо, глезя, дете, внуче, правила

 

Осигурете си тяхната помощ

 

Ако просто помолите родителите си да спрат да глезят внучето си, вероятно няма да пожънете особен успех. Вместо това, намерете удобно време да поговорите с тях за неговото възпитание, като ги накарате да се чувстват като част от решението, а не част от проблема.

 

Обяснете им, че вие напълно разбирате, че те обичат своето внуче, но трябва да спазват някои основни правила. След което ги попитайте за мнението им. Например, ако не сте съгласни с това родителите ви да дават на детето ви прекалено много шоколад и лакомства, кажете им, че зъболекарят е забелязал няколко кариеса и ги попитайте как според тях можете да се грижите по-добре за зъбките му.

 

Четете още: Изграждане на връзка с баба и дядо

 

Оставете ги да глезят детето от време на време

 

Ако глезенето е сравнително малко, например ако баба и дядо да дават на детето винаги по 1-2 лв. на посещение, помислете си дали наистина си заслужава да вдигате шум за това, особено ако те живеят далеч и виждат внучето си рядко. В края на краищата, ако те уважават вашите граници, трябва и вие да сте готови да бъдете гъвкави в някои отношения.

 

баба, дядо, глезя, дете, внуче, правила

 

Не правете компромиси със здравето и безопасността

 

Ако лакомствата, които родителите ви дават на детето ви могат да го задавят или пък ако не закопчават предпазните колани на столчето в колата, не правете компромис, а говорете с тях. Ако е необходимо, цитирайте по-висша инстанция, например педиатър, който препоръчва да се ограничат лакомствата. Поставете условие: никакво возене в автомобила им, докато не вземат необходимите мерки за безопасност.

 

Каквото се случва при баба, си остава при баба

 

Дори най-малките деца са способни да разберат, че каквото им е позволено при баба, може и да не е разрешено у дома. Различните правила не са нещо лошо. Обяснете на детето си, че сладките неща за закуска, лягането по-късно и т.н., са неща, които то не може да прави у дома, а само в къщата на баба.

 

Четете още: Бабата – начин на употреба

 

Поставете лакомствата под карантина

 

Ако домът ви е препълнен с лакомства и шоколад след всяко посещение при баба и дядо, обяснете на родителите си, че от сега нататък нещата, които купуват, трябва да си остават в тяхната къща. След като поговорите (може и да не стане от първия път), те ще започнат да разбират вашите аргументи и вероятно ще спрат да купуват още и още лакомства.

 

баба, дядо, глезя, дете, внуче, правила

 

Бъдете по-твърди

 

Ако след няколко спокойни разговора, родителите ви все още не взимат предвид вашите правила, време е за малко по-твърд тон. Кажете им, че поведението им причинява хаос и е трудно да успокоите детето си след тяхното посещение в дома ви. Можете дори да им обясните, че когато вие сте били деца, те също са имали правила и изисквания, така че е редно сега да уважат вашите.

 

Снимки: Northland Pioneer College, Hugh_Mann_Photo, sflovestory, ClaraDon Foter.com

Добави коментар