Клетки от бебето ви остават във вашето тяло години след раждането

Интересен е фактът, че бременността може да остави трайни промени във вашето тяло. Тук не става въпрос само за промяна във фигурата, гърдите или появата на стрии.

 

Когато сте бременни, някои клетки от бебето ви могат да преминат във вашата кръв. Дълго време след бременността, някои от тези клетки може да останат във вътрешните ви органи. Биолозите наричат това генетична химера – човек, който има в тялото си ДНК на повече от едно лице (вашето и на вашето дете).

 

Това означава, че част от вашият генетичен фонд включва и ДНК-то на бащата на вашето дете. Ако сте били бременни с момче, кръвта ви може да съдържа дори няколко У хромозоми години след забременяването.

 

Какво прави чуждото ДНК с вас? Едва ли има основание за тревога от факта, че в тялото ви се намира и част от ДНК–то на детето ви, това няма да ви се отрази особено.

 

фетални клетки, ДНК, бременност

 

Учените смятат, че наличието на минимални следи от чуждо ДНК, може все пак да доведе до някакви промени в организма ви – добри или лоши.

 

Добрата страна е, че по време на бременността, феталните клетки могат да помогнат на имунната ви система да приеме плода, което прави минимална вероятността организма ви да го атакува като чуждо тяло.

 

Четете още: Изненадите на раждането

 

Освен това, феталните клетки, които се намират в тялото ви могат да спомогнат за заздравяването на някои вътрешни органи. Учените са открили три типа на фетални клетки, включително клетките на имунната система и мезенхимни стволови клетки – същите, които се на намират в кръвта на пъпната връв.

 

Но има и лоша страна. Феталните клетки били открити и в тумори. Дали тези клетки атакуват тумора или му помагат да расте, все още не се знае. Също така е възможно феталните клетки да предизвикат автоимунно заболяване.

 

През следващите години ще разполагаме с повече информация по темата.

 

Снимки: sheelamohan FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар