Кифличките на баба

Спомняте ли си аромата на прясно изпечените вълшебства, които вашите баби са приготвяли с любов за цялото семейство. Днес ви предлагаме рецептата за едно от любимите изкушения на нашето детство – ароматни и вкусни кифлички, които се топят в устата.

 

 

Необходими продукти:

 

За тестото:

 

продукти, яйца, мая, брашно, мляко

Мая – колкото 1 кибритена кутия (около ½ опаковка прясна мая или 2 пакета суха)

3 яйца

2 ч. ч. прясно мляко

13 ч. л. захар

2 щипки сол

1 кг брашно

 

За пълнежа:

 

Сладко или конфитюр

Сирене

Кашкавал

 

 

 

 

Четете още: Мерните единици в кухнята

 

Приготвяне:

 

Разбъркайте маята с 6 с. л. от брашното, 1 ч. ч. топло прясно мляко, 1 ч. л. захар и я оставете да втасва. Докато маята втасва, разбийте яйцата с останалата захар и солта. В пресятото брашно направете кладенче (отделете си малко брашно за разточването) и в него се изсипете разбитите яйца.

 

месене, меко, тесто

 

Четете още: Бърза и лесна крем супа с тиквички

 

Замесете малко, след което добавете втасалата мая и постепенно и другата чаша прясно мляко. Месете докато се получи меко тесто. Разделете тестото на няколко части, от които разточете кори с дебелина около 0,5 см.

 

кора, точене, разточване

 

Четете още: Кулинарни термини и техники за начинаещи – термична обработка

 

Корите нарежете на триъгълници (както се реже пица, например). Следва поставянето на пълнежа – в широката част на всеки триъгълник сложете желания пълнеж (според вашите собствени предпочитания), навийте кифличките и печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса.

 

кифлички, навиване

 

Четете още: Малки хитрости за улесняване на готвенето

 

Ако използвате по-течен пълнеж, можете да подгънете двете ъгълчета около него навътре, за да не изтече. По желание може да намажете кифличките с разбит жълтък и да поръсите със захар, сусам или друго.

 

кифлички, печене

 

Внимавайте да не се опарите, ако нямате търпение да ги опитате!

 

Снимки: the Italian voice, Nouhailler, Denna Jones, Popartichoke, aussiegall / Foter.com

Добави коментар