Киста на яйчницитe – част 2

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Продължава от: Киста на яйчниците – част 1

 

Усложнения

 

Повечето кисти са доброкачествени и изчезват от само себе си, без лечение. Тези кисти причиняват минимални симптоми, а в много случаи протичат и без такива.

 

Усукването (торзия) на яйчника е друго рядко срещано усложнение на кистите на яйчниците. То се получава когато голяма киста притиска яйчника, карайки го да обърне или премести от първоначалната си позиция. При това положение е възможно да се притиснат кръвоносните съдове, захранващи яйчника, което да доведе до спиране на кръвоснабдяването. Ако не се лекува, торзията на яйчника може да доведе до увреждане на тъканта на яйчника. Въпреки че е доста рядко срещано, това състояние е причина за близо 3% от спешните гинекологични операции.

 

Разкъсаните кисти също са рядкост. Те могат да предизвикат силни болки и вътрешен кръвоизлив. Това усложнение увеличава риска от инфекция и може да бъде опасно за живота, ако не се лекува незабавно.

 

Диагностициране

 

Най-често лекарят открива кистите по време на рутинен гинекологичен преглед, като забележи подуване на един от яйчниците. Диагностицирането им може да стане на няколко етапа. На първо място лекарят ви може да използва ултразвук (ехограф), за да потвърди или отхвърли наличието на киста. По този начин той ще може да види и състоянието на вътрешните органи. Освен това ще определи размера, разположението, формата и състава на кистата.

 

Възможно е, за да може да постави диагноза, освен ултразвук да използва лапароскопия – микроинтензивен хирургичен метод, при който се въвежда инструмент, даващ възможност за директен оглед и извършване на хирургически интервенции в коремната кухина. Лекарят ще прецени дали се налага да извърши тази процедура.

 

При сериозно съмнение за злокачествено образование, може да назначи и изследване чрез скенер, магнитен резонанс и кръвно изследване за туморни маркери.

 

Възможно е лекарят ви да не ви назначи конкретно лечение, тъй като в повечето случаи, кистите изчезват след няколко седмици или месеци. Вместо това той ще на назначи профилактичен преглед, за да проследи състоянието на кистата. Ако тя увеличава размера си, вероятно ще направи допълнителни изследвания, за да определи какви могат да са причините за симптомите – тест за бременност (за да е сигурен, че не сте бременна), изследване на хормоните, за да провери количеството естроген и прогестерон и евентуално кръвен тест за рак на яйчниците.

 

Четете още: Симптоми на генитален херпес

 

Лечение

 

Лекарят ви може да назначи лечение, за да се намали размера ма кистата или директно да я премахне, ако тя увеличава размера си. Лечението може да се извърши чрез:

 

Противозачатъчни

 

Ако имате повтарящи се кисти на яйчниците, лекарят ви може да предпише орални контрацептиви, за да спре овулацията и да се предотврати развитието на нови такива. Освен това контрацептивите ще намалят риска от рак на яйчниците. Рискът от рак на яйчниците е по-висок при жени в менупауза.

 

Лапароскопия

 

Ако кистата е малка и лекарят няма съмнения, че е злокачествена, може да извърши лапароскопия – хирургично отстраняване на кистата. При тази процедура той прави малък разрез близо до пъпа и прониква с малък инструмент през коремната стена, за да отстрани кистата.

 

Лапаротомия

 

Ако имате голяма киста, лекарят може да я отстрани хирургично чрез по-голям разрез на коремната стена. След изваждането ѝ ще бъде направена незабавна биопсия и ако се установи, че кистата е ракова, лекарят ще направи пълна хистеректомия (отстраняване на матката и яйчниците).

 

Четете още: Аднексит – симптоми и лечение

 

Превенция

 

Появата на кисти на яйчниците не може да бъде предотвратена. Въпреки това, те могат да бъдат открити рано при рутинни гинекологични прегледи. Доброкачествените кисти не се превръщат в ракови, но въпреки това симптомите на рак на яйчниците могат да имитират симптоми на овариална киста. Така че е важно да посещавате редовно лекаря си. Предупредете го, ако имате симптоми като:

• промени в менструалния цикъл

• болка в тазовата област

• загуба на апетит

• необяснима загуба на тегло

• чувство за тежест

 

В перспектива

 

Перспективите за жените преди менопауза с кисти на яйчниците, са добри. Повечето кисти изчезват в рамките на няколко месеца. Повтарящите се кисти обикновено се появяват при жените преди менопауза и жените с хормонален дисбаланс.

 

Ако не се лекуват, някои кисти могат да намалят плодовитостта. Това е характерно за ендометриозните кисти и синдромът на поликистозни яйчници. За да подобри плодовитостта, лекарят ви може да премахне или назначи лечение за намаляване на размера на кистата. Функционалните кисти не засягат плодовитостта.

 

Въпреки че често лекарят препоръчва да почакате, може да препоръча и операция за отстраняване на кистата, особено след менопауза, тъй като тогава се увеличава рискът от рак на яйчниците. Независимо от това, овариалните кисти не увеличават риска от рак на яйчниците. Някои лекари предпочитат да премахват кисти с размер по-голям от 5 см. в диаметър.

Добави коментар