Калций при бременност
Много известен факт е, че калцият участва в изграждането на костите. Въпреки, че много малка част от него (около 1%) е извън тях, неговото присъствие в кръвта и тъканите осигурява възбудимост на нервната система, нормалната съкратителна способност на мускулите, нормалното протичане на процесите на кръвоспирането.
Количеството калций, което трябва да съдържа храната на възрастния човек е около 1 г дневно. То трябва да бъде относително по-голямо при децата, у които започва изграждането на костната система, при бременните и при кърмещите жени.
Развиващото се бебе се нуждае от калций за изграждане на здрави кости и зъби, за да расте със здраво сърце, нерви и мускули, за разработване на нормален сърдечен ритъм и за добро кръвосъсирване. Ако майката не получава достатъчно калций в диетата си, бебето ще го извлече от нейните кости, което може да увреди здравето ?, и по-късно да доведе до развитие на остеопороза.
Естествени източници на калций са:
- млякото и млечните продукти;
- бразилския орех,
- броколите;
- хайвера;
- колбасите;
- сьомгата;
- бадемите;
- ряпата;
- тофуто.
При недостиг на калций в храната или при нарушаване на неговата обмяна (при рахит или остеомалация резултатът е размекване на костите, поради недостиг на витамин D) спира костообразуването.
Снимки: Raul Garcia Piñero, meantux Foter.com