Как ще се промени тялото ви след раждане? – част 2

Продължава от: Как ще се промени тялото ви след раждане? – част 1

 

Болка и вагинално течение

 

Възможно е да усещате вагината си разтегната и силно чувствителна след раждането. Ако са ви правили епизиотомия, студените компреси могат да облекчат дискомфорта. Промивките след ходене до тоалетна са задължителни.

 

Скоро след раждането ще се появи вагинално течение, което се състои основно от кръв и каквото е останало от лигавицата на матката. То се нарича лохии. Течението може да продължи няколко седмици след раждането.

 

Можете спокойно да започнете да правите секс 3-4 седмици след раждането, ако не сте имали някакви усложнения и лекарят ви не е препоръчал нещо различно. Възможно е да страдате от вагинална сухота, особено ако кърмите – това може да ви причини дискомфорт по време на секс. За да се справите с проблема, се снабдете с лубрикант на водна основа.

 

Ако не кърмите, менструалният ви цикъл ще започне между 7 и 9 седмици след раждането. Ако кърмите, този период може да нарасне до няколко месеца или до момента, в който спрете да кърмите.

 

Четете още: Какво да очаквате след раждането? – част 1

 

Изпускане и запек

 

След раждането бебето вече не притиска пикочния мехур и нуждата от често уриниране намалява. Само че притискането на уретрата по време на раждането може да предизвика други проблеми в последствие. Новите майки могат да започнат да изпускат урина (инконтиненция) или да развият инфекция на пикочните пътища, причиняваща парене по време на уриниране. Ако това се случи не се колебайте да се свържете със специалист – уролог. Той ще ви помогне да се справите с проблема.

 

Друг проблем с отделителната система, който може да се прояви след раждането е запекът. Ако са ви правили епизиотомия или имате хемороиди, изхождането може да стане болезнено. Справянето с проблема включва диета богата на фибри и голямо количество вода, мляко и сокове.

 

Отекли крака и разширени вени

 

Отичането на краката, което е много често срещан проблем по време на бременността, ще отшуми скоро след раждането. Въпреки това при някои жени се появява сърбеж по краката след раждане. Ако това ви се случи, имайте предвид, че разходките могат да донесат облекчение.

 

Ако сте получили разширени вени по време на бременността, имайте предвид, че тяхното състояние ще се подобри след раждането, но никога няма да се възстановят напълно.

 

Четете още: Скритите страни на бременността… или повече за разширените вени

 

Потене и енергия

 

Възможно е след като родите да започнете да се потите обилно през нощта. Причината за това е, че тялото се опитва да изхвърли излишните течности, които е натрупало по време на бременността.

 

Относно енергията – някои нови майки се чувстват много по-енергични отколкото са се чувствали преди да забременеят. Други се чувстват изтощени от раждането, грижата за бебето и излишното тегло. Те ги правят мудни и без настроение.

 

Независимо как се чувствате, има няколко правила, които новите майки трябва да следват:

 

• Почивайте си във всяка свободна минутка – имате нужда от сили, за да се справяте с грижата за бебето.

• Хранете се здравословно – така се грижите едновременно за собственото си здраве и за по-доброто качество на кърмата.

• Не се насилвайте да се върнете в предишната си форма – това ще се случи когато организмът ви е готов.

 

Много скоро ще започнете да се чувствате както преди!

Добави коментар