Как ще се промени тялото ви след раждане? – част 1

Как ще се промени тялото ви след като бебето се появи на този свят? Тук ще ви представим някои основни неща, които ще се случат с него след раждането:

 

Косопад

 

Възможно е няколко седмици след раждането да започнете да губите огромно количество коса. По време на бременността вероятно няма да имате почти никакъв косопад, заради бушуващите хормони. След раждането тялото трябва да компенсира и затова косопадът се засилва през първите 6 месеца. Не се притеснявайте – скоро косата ви ще възвърне стандартния си цикъл на растеж.

 

Обезцветяване на кожата

 

„Маската“ на бременността – мелазмата, започва да избледнява. Освен това ако сте страдали от тежка форма на акне, кожата ви започва да се изчиства.

 

Отрицателната страна е, че е възможно около устата и брадичката да се появи червен обрив и сърбеж или кожата да стане прекалено суха. Това са временни състояния, причинени от хормоналните промени и би трябвало да отшумят в рамките на няколко седмици.

 

Промени в гърдите

 

Най-вероятно гърдите ще започнат да ви болят, да се зачервят и препълват с мляко ден-два след раждането. Възможно е и да текат от време на време. Това е нормално – необходимо е известно време, докато „свикнат“ с новата си функция. След седмица–две количеството на кърмата ще се регулира спрямо нуждите на бебето и препълването ще спре.

 

Четете още: Следродилните съвети на мама: митове и факти

 

Когато спрете да кърмите е възможно гърдите ви да увиснат в резултат от разтеглянето на кожата и намаляването на размера им. Разбира се, възможно е и това да не се случи – зависи от много фактори, като тегло, генетика, коя подред бременност е тази и др.

 

Промени в корема

 

Точно след раждането, матката ви е все още твърда и кръгла, тежи малко повече от килограм и се усеща при пипането на корема. 6 седмици по-късно е станала 50-60 грама и не може да бъде почувствана през коремната стена.

 

Тази мистериозна кафеникава линия, която се е появила през средата на корема по време на бременността, също изчезва. Причината за нейната поява са промените в хормоните по време на бременността. Изчезването ѝ се дължи на абсолютно същото нещо.

 

Ако са се появили стрии по корема – за съжаление те няма да си отидат в близко бъдеще. Появата на стриите се дължи на разкъсвания на колагеновите влакна в дермата на кожата, което се получава в резултат на нарастването на корема. В началото стриите са червени, но с течение на времето избледняват и се сливат с кожата. За стриите можете да се погрижите с помощта на специални кремове и приемането на много течности.

 

Четете още: Как да се възстановите след травматично раждане? – част 1

 

Имайте предвид, че дори при майките, които са във форма, се наблюдава отпуснатост в коремната област след раждането. Стандартните упражнения, като коремни преси и планк ще се погрижат за проблема и ще помогнат за възвръщане на предишната форма.

 

Болки в гърба

 

Тъй като възстановяването на разтегнатите мускули в коремната област отнема известно време, тялото пренася тежестта на мускулите на гърба. Това може да причини болка в гърба, която отшумява със стягането на коремните мускули. Възможно е причината за болката да е и неправилна стойка по време на бременността.

 

В общи линии тези проблеми трябва да отшумят през първите 6 седмици след раждането. Ако това не се случи се консултирайте със специалист.

 

Продължава на: Как ще се промени тялото ви след раждане? – част 2

Добави коментар