Как ще разбера, че съм готова да бъда майка?

Има една тайна, която никой не казва на малките момичета – няма магически момент, в който момичето се превръща в жена. И със сигурност нещата не се случват така, както смятаме по време на тийнейджърските си години. Всъщност понякога да си на 30 или 40 г. е почти същото като да си на 16.

 

Всеки възрастен има подобни моменти. Изблици, които се опитват „да го разубедят“ да стане родител, карат го да мисли, че не е готов и т.н. Но тези моменти с времето стават все по-малко и по-малко.

 

Всички възрастни понякога са обзети от мисли, че трябва да са по-зрели, по-отговорни. Истината е, че всички си имаме навици и първични реакции и недостатъци, разбира се.

 

майка, бебе, готова, възраст, дете

 

Ако сте достатъчно зрели да се грижите добре за себе си (както финансово, така и емоционално), знаете как да решавате проблемите си и как да се справяте в кризисни ситуации, и не ви притеснява това, че ще трябва да отделяте време и енергия за бебето си – вие сте готови да станете майка. Това не означава, че трябва сега и веднага да станете родител, а по-скоро, че сте узрели да бъдете такъв.

 

Най-добрият тест е да се опитате да си представите живота си, точно в този момент, с дете. Но не само гушкането и люлеенето, а домашната работа, плачещото бебе, болното бебе докато сте на работа и събуждането в 3 през нощта.

 

Вижте още: Готова ли съм за ново бебе?

 

Задайте си някои въпроси. Можете ли да си представите живота си такъв? Ще получите ли подкрепа и помощ от близките си? Какво ще се промени с дете в живота ви? Как то ще се отрази на хобитата ви? Как бихте се чувствали, ако вече не можете да правите много от любимите си неща? Какво бихте искали да постигнете в близките няколко години, ако вече имате дете? Какво бихте пожертвали и защо искате да имате дете?

 

майка, бебе, готова, възраст, дете

 

Някои жени не успяват да си представят тези промени дълго време. В някои отношения, забременяването на по-късен етап от живота (след 35 г. възраст) има своите предимства. Това се дължи на следното – майката вече знае по-добре как да се справя с неуспехите, трудностите и отговорностите. От друга страна, за жалост, шансовете за забременяване след 35 г. възраст стават по-малки.

 

Вижте още: Да се подготвим за бременността разумно

 

Ако имате медицински проблем, който ви притиска, ще се наложи да мислите малко по-бързичко за това дали сте готова за бебе или не. Когато си отговорите на по-горе зададените въпроси, преценете дали откривате повече плюсове или минуси за това дали сте готова да бъдете майка. Сами ще усетите дали сте готова в този момент. Това е като с хвърлянето на монета, двоумите се и хвърляте – ези или тура, а докато монетата лети, вече знаете какво искате да се падне!

 

Снимки: Peer.Gynt, pedrosimoes7 Foter.com

Добави коментар