Как хората стават пристрастени към никотина?

Никотинът е една от основните състваки на тютюна. Той е мощен наркотик, който успокоява мозъка и централната нервна система. Това води до освобождаване на химично вещество в мозъка наречено допамин, което подобрява настроението ви, кара ви да се чувствате по-спокойни и по-съсредоточени.

 

Никотинът в цигареният дим се абсорбира през кожата, лигавицата на устата и носа. Никотиновите нива в кръвта ви се покачват на всеки 10 секунди вдишване от цигареният дим в белите дробове.

 

С течение на времето, мозъка ви се нагажда към стимулацията от никотина и намалява естественото ниво на енергия и настроение. След това вие изпитвате желание да запалите цигара за тласък. Колкото повече пушите, от толкова повече никотин се нуждаете за да се чувствате по-добре.

 

Скоро тялото ви жадува за никотин, за да се чувства „нормално”. Като липсата на никотин само за някоко часа може да предизвика абстиненция като главоболие, депресия, гняв, безпокойство, проблеми със съня.

 

никотин, тютюнопушене, зависимости

 

Симптомите на абстиненция могат да продължат около една седмица за повечето хора. Може да се справите с тях като намерите други начини за задоволяване на никотиновия глад. Симптомите на абстиненция са знак, че тялото ви се лекува. Това няма да продължи вечно.

 

Как поведението влияе на никотиновата зависимост

 

Другата част от пристрастяването към никотина е поведението. След месеци или години тютюнопушене цигарите стават част от ежедневието ви. Може да запалите цигара по навик, веднага щом влезнете в колата или когато пиете кафе.

 

Четете още: Пасивното пушене: Ще навреди ли на бебето ви? 

 

Навиците от тютюнопушенето могат да се формират от начина, по-който се чувствате – много пушачи посягат към цигарите от скука, когато са ядосани или притеснени. Дори да сте били пушач години наред може да се откажете от този навик. Това изисква практика. Важно е да познавате своята цел и да имате план как да се справите с проблема.

 

Бързи факти за никотина

 

• Никотинът е наркотично вещество, което се отразява на мозъка и нервната система. При високи дози, той е отрова, която се използва като инсектицид.

 

никотин, тютюнопушене, зависимости

 

• Никотинът има силен ефект върху мозъка и централната нервна система.

 

• В рамките на 7 секунди никотинът преминава от кръвта в мозъка. Останалата част от него се разнася из другите части на тялото.

 

Четете още: Тютюнопушене сред бременните жени

 

• Никотинът предизвиква повишаване на сърдечната честота и скоростта на дишане.

 

• Никотинът увеличава склонността за съсирване на кръвта и води до повишена нужда от кислород, което затруднява работата на сърцето.

 

Снимки: J U S T Y N A, StephenMcleod – International Man of Mystery, Mr. van Meelen Foter.com

Добави коментар