Как трябва да се хранят бъдещите майки – част 2

Продължава от: Как трябва да се хранят бъдещите майки – част 1

 

Автор: Златин Михайлов

Фармацевт, специалист по храненето

 

Газираните напитки също не са част от нещата, които трябва да консумирате ако искате наистина безпроблемна бременност, колкото и далеч в бъдещето да я планирате. В производството на пластмасовите бутилки, които най-често се използват при пакетиране на безалкохолните напитки се влагат вещества, които могат да навредят на възможността за зачеване. Самите газирани напитки също са комбинация от различни химикали: подсладители, оцветители, консерванти. Тези вещества остават за дълго в организма и могат да бъдат открити дори в тялото на новороденото.

 

За съжаление голяма част от храните, които купуваме днес също съдържат такива вещества. Четете внимателно опаковките за наличие на ГМО или пък на хранителни добавки (Е-та), които могат да бъдат вредни за организма ви. 10% от храните в световен мащаб съдържат ГМО. Обикновено това са по-евтините храни (ГМО културите са по-евтини като продукция). Следете за комбинации от думи като: модифицирана скорбяла, модифицирано нишесте.

 

хранене

 

За да сте здрави и бременността ви да протече нормално, дори във времето, когато още не e планирана е добре да се храните с по-малко готови и с повече естествени храни. Консумирайте достатъчно плодове и зеленчуци, нетлъсто месо, млечни продукти, яйца. Достатъчният прием на витамини, фолиева киселина, калций и йод са важни за правилното протичане на бременността. Консумирайте много листни зеленчуци, зеле, моркови, авокадо и ягоди. Те са богати на фолиева киселина. Морските дарове и рибата пък съдържат достатъчно количество йод. Млечните продукти са богати на калций и магнезий. От тях наблягайте повече на киселото мляко. Увеличава броя на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт и по-този начин помага на перисталтиката, за да не се задържа прекалено много храната в стомаха. Приемът на фибри под формата на овесени ядки и мюсли също е важен.

 

Спортувайте или ходете пеша. Запишете се на танци или пък ходете на фитнес 2-3 пъти в седмицата. Това ще ви помогне да поддържате тялото си здраво. Опитайте се да подобрите имунитета си, ако мислите, че се разболявате лесно. Не стойте на прекалено топло. Най подходящата температура през деня е 21 градуса, а за спане – 18 градуса. Спането на прекалено топло занижава имунитета. Грижете се за тялото си, намалете вредните храни и увеличете тези от естествен произход. Така може да сте сигурни, че и вие и бъдещото ви дете ще бъдете здрави.

 

хранене, бременност

 

Добре е да мислите за собственото си здраве още докато сте млади и не са настъпили някои проблеми свързани с неправилния начин на живот. Това би било много важно и за вашето бъдещо дете с оглед, че то ще расте във вашето тяло. От вас зависи дали ще му предоставите здрав и стабилен дом за 9-те месеца на ембрионално развитие.

Добави коментар