бебе, заболяване, храни, болно

Как трябва да се храни бебето ако е болно?

Нормално е бебетата да боледуват, особено в по-студените месеци. Докато бебето боледува, то може да загуби апетита си, но това не винаги е нещо лошо. Например, в случай че заболяването се изразява в стомашни проблеми, намаляването на храната ще даде на стомаха и червата възможност да се възстановят по-бързо.

 

Ако симптомите включват повишена температура обаче, пониженият апетит може да създаде допълнителни неприятности. Бебето се нуждае от допълнителни калории докато се бори с инфекцията. Консултирайте се със своя педиатър какви могат да бъдат хранителните нужди на бебчето, в зависимост от това какво е заболяването му. Имайте предвид, че за повечето леки заболявания не е необходимо да се спазва специална диета.

 

Ето и някои общи насоки относно храненето на болно бебе:

 

Повече течности

 

бебе, заболяване, храни, болно

 

Важно е бебето ви да приема повече течности, ако има висока температура, респираторна инфекция (като настинка, грип, бронхит) или заболяване на стомашно-чревния тракт с диария. В противен случай рискът от обезводняване се повишава.

 

Четете още: Как да лекувате първата висока температура на бебето?

 

Кърмачетата трябва да се хранят толкова често, колкото искат, освен ако лекарят не е препоръчал друго. За по-големите бебета, които вече приемат твърди храни и течности, е добре да приемат храни с високо съдържание на вода, като сокове, сочни плодове, супи, чай и т.н.

 

Давайте течности на бебето през целия ден и не забравяйте, че всяка глътка вода е важна. Ако бебето ви е повръщало много често и много пъти или диарията е прекарало тежка, лекарят може да препоръча приема на орални рехидратационни разтвори.

 

Давайте на бебето си храни, които то обича

 

Когато бебето е болно, някои храни  ще му харесват, а други не. Уважете неговите предпочитания – това ще повлияе много на апетита му. Ако това означава 3 дни то да приема само кърма, адаптирано мляко и круши, така да бъде.

 

бебе, заболяване, храни, болно

 

Не го насилвайте

 

Това може да противоречи на майчинските ви инстинкти, но не насилвайте детето си да яде, ако не иска. Не се притеснявайте дори и да е отказвало да приема храна последните 12 ч., но уведомете педиатъра за това. Спокойно – то ще започне да се храни отново.

 

Четете още: Вашият гид за бебешките настинки

 

Бебетата инстинктивно приемат това, от което се нуждаят, така че най-вероятно веднага след оздравяването то ще възвърне предишния си апетит. В действителност, след като болестта си отиде, не се изненадвайте, ако неговият апетит нарасне значително.

 

Снимки: Alfred Hermida, Instant Vantage, mandaloo Foter.com

Добави коментар