Как трябва да се грижим за пъпчето на новороденото?

Автор: д-р Венета Китова

Педиатър

 

Пъпната връв, свързваща плода с плацентата през бременността, се отрязва веднага след раждането и се завързва непосредствено до коремчето на бебето.


След колко дни остатъкът от пъпната връв изсъхва и пада?

 

Пъпната връв се прерязва 5-10 минути след раждането. Върху пъпния остатък се поставя стерилна марличка и специална превръзка, която не трябва да пречи на изсъхването и мумифицирането му. До 5-ия ден след раждането марличката може да не се сменя. На 5-ия ден се слага суха стерилна превръзка. Най-често на 6-ия ден пъпният остатък пада. Най-добре е тогава пъпната раничка да се намаже с 2% разтвор на сребърен нитрат или с кредичка от сребърен нитрат. До пълното зарастване на пъпната раничка трябва да се съблюдава абсолютна чистота и стерилност.


За колко време раничката зараства напълно?

 

Раничката зараства напълно за около 20 дни.


Нормално ли е раничката да се зачерви или да започне да кърви?

 

Раничката и тъканта около нея не трябва да се зачервяват. Тя леко секретира, но не е зачервена. Веднага след падането на пъпния остатък и няколко дни след това раничката може да кърви.


Трябва ли да се полагат специални грижи за пъпчето, докато зарасне?

 

Необходими са специални грижи за предотвратяване на инфекции на пъпчето:

·  При къпане на бебето се внимава да не се намокри пъпната раничка.

·  Веднага след къпането пъпчето се почиства добре с памуче, намокрено със спирт, като се капват няколко капки върху пъпчето.

· Това се повтаря и няколко пъти през деня, за да не се събира секрет.
Поръсването с дерматол, сулфатиацол и други пудри не е желателно, защото от тях се образува коричка, секретът трудно се почиства, а отдолу може да се развие и инфекция.


Как най-лесно да се къпе бебето, без раничката да се намокри?

 

Докато пъпчето не е паднало и една седмица след това, бебето не се поставя във ваничката, а се къпе под течаща вода. Хващаме с длан откъм гърдичките и коремчето, като държим пелена плътно до пъпа. Измиваме добре главичката, гръбчето, дупето. Ако все пак сме намокрили пъпчето, добре го почистваме със спирт. Когато пъпният остатък падне, при къпане може да се сложи специална лепенка за пъпче, която след това се маха и мястото пак се почиства със спирт.


Кои са признаците на възпаление на пъпчето?

 

Пъпчето се зачервява, кожата около него също може да се зачерви. Секретът става жълто-зеленикав и понякога е с неприятна миризма.


Как трябва да се постъпи в такъв случай?

 

Редно е в такъв случай да се потърси лекуващия педиатър или семейния лекар. Те най-добре могат да проведат лечение на възпаленото пъпче. Самолечението не е желателно, защото това може да доведе до усложнения.


Съществуват ли рискови ситуации, при които пъпчето да не зарасне правилно?

 

Пъпчето може да не зарасне правилно, ако пъпната връв е отрязана високо. В такъв случай съществува възможност да се развие пъпна херния, но тя може да се дължи и на други причини, които най-често са вродени.


Как да различим нормално изпъкналото пъпче от пъпната херния?

 

Пъпната херния се издува като стълбче над нивото на коремната стена, някога е и по-широка. При плач изпъкналостта се увеличава. В такъв случай задължително потърсете консултация с лекаря на вашето бебе.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар