Как тийнейджърите избират приятелите си?

Родителите на тийнейджъри със сигурност забелязват, колко много те се влияят от своите приятели и връстници. Сигурно се чудите изобщо на какъв принцип те избират приятелите си. Всеки знае, че на първо място застават общите места и интереси, като например квартал, училище, спорт.

 

Изследванията показват, че тийнейджърите обикновено избират приятели, които приличат на самите тях, в частност по отношение на раса, етническа принадлежност и пол.

 

Особено вероятно е тийнейджърите да намерят приятели на различните академични курсове, които са записали, като това, разбира се, има социологична и академична връзка.

 

Учебните класове, повишаващи академичното ниво на учениците, формират нови здрави приятелства между тийнейджърите, дори това да звучи неочаквано. Тийнейджърите са по-склонни да създават приятелства, когато посещават един и същи курс, отколкото ако просто имат подобни интереси или имат общ приятел.

 

При общи проекти или състезания, е много вероятно да се зароди приятелство, тъй като подобен проект, поставя учениците извън средата на училището. Ученици, които посещават заедно необичайни курсове, е много по-вероятно да се обособят като компания или група приятели.

 

Четете още: 3 начина за повишаване на самочувствието на тийнейджъра

 

Подобна обособена компания, има потенциала да стимулира участниците в нея в дадена посока. Например, ако компанията се интересува от математика, за да е част от нея, тийнейджърът също трябва да повиши познанията си по математика, защото така ще се чувства част от групата. Това го стимулира да стане по-добър.

 

Връзката между социалния и академичния живот на тийнейджърите, определено е не малка. В наши дни, учебната система е фокусирана повече към стандартизация и изравняване на всички ученици. Всички учат едно и също и накрая трябва да се явят на едни и същи изпити (матури). Преходът към зрялата възраст обаче, не е само академичен, но и социален.

 

Най-важното, което трябва да запомните е, че в тази възраст тийнейджърите имат нужда да се чувстват част от цялото, да бъдат приемани и разбирани. Ако навиците и интересите на това „цяло“ са насочени в положителна посока, то изобщо няма за какво да се тревожите.

Добави коментар