бебе, плач, успокоява, шум

Как татко да се справи с плачещото бебе? – част 2

Продължава от: Как татко да се справи с плачещото бебе? – част 1

 

Нищо не помага! Ами сега?

 

Погрижили сте се за всичко – храна, памперс, умора, скука, но бебето не спира да плаче. Нормално е да се чувствате сякаш всяка минута се проточва по 1 час и всеки момент ще загубите разсъдъка си. Ето какво можете да направите по този въпрос:

 

• Непрекъснат фонов шум

 

Може би като нови родители ви звучи малко странно да пускате шум на детето си в опит да го успокоите, но това всъщност помага. Пуснете пералнята или изберете успокояваща музика. Можете да опитате и с така наречения бял шум.

 

бебе, плач, успокоява, шум

 

• Разходка

 

В много случаи разходката в парка или дори само в квартала ще помогне. Бебето може да спре да плаче в някои случаи дори само от промяната на пейзажа и фона. Повечето бебета се успокояват от шума в автомобил, така че може да опитате и с това.

 

• Попейте

 

Опитайте с някоя детска песничка, в която думичките се повтарят или се римуват. Гласът на мама и татко успокоява бебетата, така че може да се опитате и да им говорите тихичко и нежно. Не забравяйте, че то е свикнало да чува гласа ви, докато още е било в утробата, така че това е едно от малкото неща, които не са съвсем нови и непознати за него.

 

Четете още: Защо мъжете се страхуват от малки бебета?

 

• Полюлейте го

 

Някои бебета още от съвсем малки обожават да ги люлеят. Това ги успокоява и приспива. Ако вашето бебче е така, не е лошо да се снабдите с бебешка люлка или шезлонг, на пазара вече се продават дори електрически такива, които вършат всичко вместо вас.

 

Никога!

 

Има някои неща, които не можете никога, ама наистина никога да си позволявате. Ясно е, че сте недоспали, уморени, главата ви всеки момент ще се пръсне от бебешки плач, но има неща, които са строго забранени.

 

бебе, плач, успокоява, шум

 

Имайте предвид, че с тях ще навредите не само на бебето си, а и на самите себе си, защото след като се успокоите, няма да можете с магическа гумичка да заличите постъпката си. Чувството за вина, когато става дума за собственото ви дете, е наистина изяждащо, трябва да знаете това. Ето и какво не трябва да правите в никакъв случай:

 

• Разтръсквате бебето

 

Разтръскването на бебето изобщо няма да го успокои и гарантираме, че няма да го накара да спре да плаче. Това действие може да причини истинско и трайно увреждане – кървене в черепната кухина и дори увреждане на мозъка. Колкото и да сте изнервени не си го и помисляйте.

 

Четете още: Връзката между баща и дъщеря

 

• Ядосвате се

 

Добре де, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ако обаче усетите, че гневът ви е хванал за шията, оставете бебето в креватчето му и отидете в другата стая. Стойте там 10-тина минутки докато се успокоите. Бебето усеща вашето настроение. Колкото по-нервни сте вие, толкова по-изнервено ще е то.

 

бебе, плач, успокоява, шум

 

• Крещите

 

Сигурни сме, че изобщо не се успокоявате, ако някой отвори акулска паст срещу вас и започне да ви крещи, нали? Така е и с бебето ви, на него никак не му действа добре викането. Никога не му крещете, то не е виновно за абсолютно нищо.

Добави коментар