бебе, плач, глад, причини

Как татко да се справи с плачещото бебе? – част 1

Да, сигурни сме, че ви се иска бебето да можеше да говори и просто да си каже какво иска. За жалост обаче, техният начин да се изразят е чрез плач. Хубавото е, че ние хората, сме естествено програмирани да реагираме на бебешкия плач и това е от съществено значение за оцеляването на бебето. За новите родители обаче, това е едно от най-големите предизвикателства. За какво плаче бебето? Как да го успокоите? Как вие да се успокоите?

 

През първата си година бебетата плачат много. Най-много плачат обаче, през първите 3 месеца. За съжаление през този период всичко за вас е съвсем ново и е нормално да се паникьосвате и да се чудите дали правите нещата правилно. На първо място – приемете, че плачът е единственият начин бебето да комуникира с вас. С времето и опита ще започнете да различавате плача за „Боли ме!“ от „Скучно ми е!“ и всичко ще се подобри.

 

бебе, плач, глад, причини

 

Кои са 3-те основни причини за бебешкия плач?

 

Бебетата имат сравнително малък на брой нужди и всяка от тях си има характерен плач. Основните причини, поради които бебетата плачат са 3, затова проверете първо за тях.

 

• Гладен съм!

 

Преди да се родят, на бебетата гладът не им е познат. Нуждата им от храна се задоволява преди те да разберат за нея. За тях гладът е ново чувство и освен това е доста важно, защото е опасно да не се нахранят. В отговор на глада бебето плаче. Скоро ще започнете да познавате този плач.

 

Четете още: Бащите могат да бъдат грижовни като майките

 

• Изпитвам неудобство!

 

Най-често неудобството се дължи на пълни пелени. Чувството да стои наакано или напишкано, определено не е приятно за бебето, затова то ви сигнализира, че иска нова пелена. Действайте.

 

• Уморен съм!

 

Чувството да сте толкова изморени, че тялото ви направо да отказва и да си мечтаете само за аромата на възглавницата, никак не е приятно, нали? И на бебето не му харесва.

 

бебе, плач, глад, причини

 

Това не е всичко

 

Въпреки че гладът, мръсните памперси и умората са най-честите причини за плач, не са единствените. Има и други неща, които могат да притесняват бебето и да го карат да плаче.

 

• Боли ме!

 

Това е викът, на който трябва да се отзовете без да се замисляте. Спокойно, ще го познаете веднага, така както познавате сирените на линейка.

 

Четете още: Грижите за бебе променят мъжкия мозък

 

• Болен съм!

 

Това чувство не е задължително да е като това при болка. Проверете първо за температура и обрив. Ако се притеснявате от нещо се обадете на лекаря.

 

• Скучно ми е!

 

Понякога бебетата плачат защото им е скучно и искат внимание и компания. Може би искат забавление, любимата си играчка, разходка и т.н. Замислете се колко скучно би ви било ако цял ден лежите на едно и също място по гръб?

 

бебе, плач, глад, причини

 

• Страх ме е!

 

Не забравяйте, за него всичко е ново. Прахосмукачката, сешоарът, миксерът – всички те могат да изглеждат в очите му като уреди за мъчения. Няма да коментираме минаващият мотор, който току що го е събудил. Гушнете и успокойте малкият човек, за да се почувства сигурен и защитен.

 

Продължава на: Как татко да се справи с плачещото бебе? – част 2

Добави коментар