Как татковците влияят на техните деца?

Бащите са особено важни за техните деца. Добрите бащи, живеещи вкъщи или другаде, живи или мъртви, щастливи или тъжни… всички бащи имат значение и имат огромно влияние върху развитието на техните деца.

 

Връзката, която децата имат с техните бащи влияе върху самочувствието им, върху това как се справят в училище, както и дали са способни да бъдат щастливи, да имат дълга връзка като възрастни.

 

Бащите (биологични, осиновители или с други бащински роли) могат да бъдат огромна сила за добро или за лошо в живота на техните деца. Тук са описани някои от начините, по които бащите влияят на децата си:

 

Добрите татковци

 

Добрите татковци както и добрите майки, помагат за осигуряването на децата и прекарват време с тях. Но главното е, че им помагат да се чувстват в безопасност, компетентни и обичани.

 

Добрите татковци могат да загубят хладнокръвието си, като всеки родител, но като цяло се стараят техните характери да са уравновесени и си поставят разумни и ясни граници. Добрите татковци прекарват редовно времето си с децата си и са страхотни слушатели.

 

Те ги извеждат, посещават училищата им, грижат се за тях у дома, говорят и четат с тях. Те знаят, че в рамките на техните семейства, те моделират половината от световното население – мъжкия пол – показват как момчетата да бъдат добри хора, а на момичетата как един добър мъж трябва да се държи и отнася с тях.

 

Вижте още: 10 начина да бъдеш по-добър татко

 

Бащата, както и майката е един от двамата души в света които обичат децата си до полуда и остават лоялни към тях за цял живот. Дори мъжете, които рядко виждат децата си, обикновено мислят много за тях. И татковците в неравностойно положение обичат децата си точно толкова, колкото и опитните или уверените бащи.

 

Изследвания показват, че добрите бащи помагат на децата си да развиват:

 

по-добри приятелства

по-малко поведенчески проблеми

по-добри резултати в училище

по-висока самооценка и удовлетвореност в живота

по-малки шансове да станат престъпници или да злоупотребяват с наркотици

по-удовлетворяващи взаимоотношения с възрастните.

 

Но най-важното нещо, което един баща може да даде на децата си е самочувствие.

 

Лошите татковци

 

Заради това, че бащите имат огромно влияние върху техните деца, лошото родителство може да причини големи щети. Изследванията показват, че лошото родителство има силен ефект върху детската агресия и е свързано с ниското самочувствие. При много от тийнейджърите, които имат проблеми или лошо поведение, това е в следствие на лошо родителство или цялостно отсъствие на бащата.

 

Ако искате да запазите детето си далеч от наркотици и банди, най-добрият начин е да изградите силна връзка с него, докато е още малко и след това да я поддържате, докато детето пораства.

 

Вижте още: Петте модела за дисциплина, които бащите използват

 

Освен това децата са изключително чувствителни към одобрението или неодобрението на бащата, неговата суровост или критичност, към чувството че са отхвърлени или бащите не са заинтересовани от техния живот. Ако бащата не отделя време за детето си, то започва да си мисли, че не е достатъчно важен човек за него. А бащите, които не участват достатъчно в обучението на децата си, създават условия за техните провали.

 

Изоставянето на децата е наистина вредно: изследванията показват, че много деца чийто бащи са загинали се справят много по-добре, отколкото деца чийто бащи са ги напуснали.

 

Без бащи

 

Някои бащи (както и някои майки) наистина трябва да стоят далеч от децата си с оглед тяхната безопасност, но експертите смятат, че това трябва да се прави в краен случай. Децата, които имат малък или никакъв контакт с бащите си обикновено са много разстроени от това.

 

Вижте още: 5 начина да бъдете страхотен баща

 

Децата без бащи имат повече трудности със сприятеляването спрямо другите деца и често са по-склонни към насилие. Те също са склонни да демонизират или идеализират баща си, да обвиняват себе си за неговото отсъствие, да страдат и да имат съмнения в себе си, дори и в зряла възраст. Много често, когато бащите напускат децата си умишлено, децата започват да обвиняват себе си.

 

Като цяло, доказателствата сочат, че бащите оказват огромно влияние върху бъдещото здраве и щастие на децата си. Бащинството има значение – няма съмнение в това!

Добави коментар