Как се сменят пелени – съвети за татковци

Най-вероятно, можете да получите съвети от съпругата си или сестрите в болницата, за да се научите да сменяте пелени, преди да се наложи да го правите сами вкъщи.

 

Не е голям проблем, както и не е важно как ще го направите първия път. Ще стигнете до положение, в което ще можете да го правите с една ръка, със завързани очи, в рамките на 60 сек.

 

Важно е да помните, когато боравите с бебе, че имате само 2 ръце, и една от тях обикновено го държи, и вие имате само една свободна ръка, за да оправите нещата. Уверете се, че имате всичко необходимо наблизо преди да поставите бебето на масата за повиване. Това включва бебешки кърпички или топла вода и кърпа, чиста пелена, мехлем. Поставете бебето върху хавлиена кърпа или на масата за повиване, повърхността трябва да е плоска.

 

бебе, пелени, памперс

 

Не оставяйте бебето и за 2 секунди без да го придържате, особено ако е на масата за повиване или място от където може да падне.

 

Стъпка по стъпка

 

Основните стъпки за смяна на пелени, включват:

 

• Отлепете лепенките разделители и ги затворете така, че да не залепят върху бебето и да може да ги използвате повторно, когато приключите с мръсния памперс и трябва да го завите, за да го изхвърлите.

 

Вижте още: Как да сменяте пелените на немирното бебе

 

• С момчетата, поставете чиста пелена (от тензух, например) ниско на неговото коремче и над пениса му, за да се сведе до минимум риска да ви напишка.

 

• Когато премахнете мръсния памперс и го издърпате надолу, използвайте го, за да избършете колкото можете повече от изцапаното дупе. Хванете глезените, и на двата крака, здраво но внимателно и повдигнете отдолу нагоре, така, че да имате пълен достъп до дупето.

 

• Или махнете мръсната пелена или я сгънете под него от към чистата страна. Неговото дупе е все още във въздуха, вземете кърпички и го избършете или го пренесете до чешмата, за да го измиете.

 

бебе, пелени, памперс

 

• Почистете вашето бебе старателно, като използвате множество кърпички, ако е необходимо го измийте под течаща вода. Ако имате момиче, не забравяйте да го избърсвате отпред назад, за да избегнете зацапването на гениталиите.

 

• Намажете с крем против подсичане, най-вече там където кожата е суха и зачервена.

 

• Поставете новата разлепена пелена под дупето на вашето бебе.

 

Вижте още: Правилният избор на пелени

 

• Пъхнете я между краката му и я затегнете от двете страни с лепящата лента.

 

• Памперса трябва да е плътно прилепнал, но не и прекалено стегнат.

 

• При новородените, сгънете предната част на памперса, за да не засяга пъпната връв. 

 

Снимки: Big Whiskey, Black Glenn, sean dreilinger Foter.com

Добави коментар