Как се променя тялото на вашата партньорка по време на бременността?

Единственото нещо, което не се променя по време на бременността е това, че всичко се променя. Всъщност промените, които се появяват у партньорката ви, във връзката ви и в чувствата ви по време на бременността могат да бъдат малко обезпокоителни. Това е валидно за повечето мъже.

 

Някои от най-важните и забележими промени, които се случват в тялото на партньорката ви, включват както физическите промени, като нарастването на корема и гърдите, така и промените в настроението и телесната температурата. Вече нищо не е същото. Това важи донякъде и за промените, които протичат преди партньорката ви да забременее, но по време на бременността те са с пълна сила.

 

бременност, промени, триместър, тяло

 

Какво да очаква бъдещият татко от своята половинка по време на бременността?

 

Първи триместър

 

Ако вашата партньорка е бременна от съвсем скоро, най-вероятно сте исключително развълнувани. Следете какви промени протичат в тялото ѝ и какви емоции я завладяват. Имайте предвид, че през първият триместър се променят драстично нивата на хормоните ѝ, което може да доведе до умора, гадене, смяна на настроенията и общо неразлоложение. Съобразявайте се с това и ѝ помагайте доколкото можете.

 

Четете още: Колко е голямо бебето? – част 1

 

Втори триместър

 

Промените в тялото и емоционалните изблици са доста по драстични през втория триместър на бременността. Хубавата новина е, че през него настъпва краят на гаденето и умората че при повечето жени. Гърдите им стават по-големи. Препоръчително е да ходите на разходки поне по 30 мин на ден.

 

бременност, промени, триместър, тяло

 

Трети триместър

 

По време на третия триместър промените в тялото стават дори по-силно изразени. Коремчето и гърдите вече са доста големи. За съжаление партньорката ви може да изпитва болка дискомфорт през този триместър, тъй като бебето е по-голямо и притиска ставите и органите ѝ.

 

Четете още: 13 неща, които мъжете трябва да знаят за бременната жена – част 1

 

Какво да очакват бъдещите татковци по време на раждането?

 

Ако ставате баща за първи път, най-вероято сте нервни от предстоящото раждане. За да разберете как протича то и за да можете да прецените дали искате да присъствате на него, четете статиите в www.mamatatkoiaz.bg или посещавайте училище за бременни. Така ще имате възможност да зададете всички въпроси, които ви интересуват.

 

бременност, промени, триместър, тяло

 

Как да се справите със спонтанния аборт?

 

Спонтанният аборт може да бъде сериозно емоционално и физическо предизвикателство за всяка двойка, очакваща бебе. Ако не можете да се справите сами си направете консултация със специалист – психолог или семеен консултант.

 

Направете си план за раждането

 

Всяка двойка, очакваща бебе, би трябвало да се подготви за раждането, като си направи план за раждането. Този план трябва да включва всичко, за което се сетите – от това дали искате упойка по време на раждането до това какъв багаж да подготвите за родилното отделение. Говорете с лекаря си за насоки.

 

Снимки: Jorge González Chau, Xshamethestrongx, photosavvy Foter.com

Добави коментар