Как се променя вагината след раждане?

Нормално е вагината да се промени след раждането. По време на раждането бебето преминава през шийката на матката и през нея (родилния канал). Входът на вагината се разширява, за да позволи на бебето да излезе. Понякога по време на раждането перинеума (кожата, която се намира между вагиналния отвор и ануса) може да се разкъса или да бъде срязан от лекаря, за да премине бебето. Тази процедура се нарича епизиотомия.

 

Нормално е след раждането да чувствате, че вагината ви е по-широка, суха или да изпитвате дискомфорт за известно време. Възможно е дори да усещате болка по време на секс. За да разберете какво да очаквате и как да ускорите възстановяването си, продължете да четете по-надолу.

 

Разширена вагина

 

След раждането си можете да чувствате вагината си по-широка, по-мека, по-отпусната, подута и натъртена. Това е нормално. Би трябвало да започне да възвръща предишното си състояние няколко дни след раждането. Възможно е обаче това да не се случи на 100%.

 

За да помогнете на възстановяването си е препоръчително да правите упражнения за укрепване на тазовото дъно, наричани още упражнения на Кегел. С тяхна помощ можете да стегнете тазовите и вагиналните си мускули. Освен това ще предотвратите изпускането на урина (инконтиненция), случващо се при много жени след раждането и ще започнете да чувствате вагината си по-стегната.

 

Можете да правите упражненията на Кегел навсякъде и по всяко време, без значение дали сте седнали, прави или легнали. Те се изпълняват по следния начин:

 

• Започнете бързо да стягате и отпускайте ануса и вагината си едновременно, сякаш се опитвате да ги издърпате нагоре. Правете стягането много бързо и отпускайте мускулите си веднага.

• Започнете да правите стягането по-бавно, като държите мускулите си стегнати колкото можете издържите, но не по-дълго от 10 сек.

 

Четете още: Нормална ли е вагината ми?

 

Правете 10 повторения на всяко упражнение по 4-6 пъти дневно. Може да ви е от полза да си представяте, че се опитвате да паузирате докато уринирате.

 

Правете упражненията на Кегел когато се сетите – пред телевизора, докато миете чиниите, докато чакате на опашка…

 

Вагинална сухота

 

Нормално е след раждането да чувствате вагината си по-суха. Това се дължи на рязкото понижаване на нивото на естроген в тялото в сравнение с нивото му по време на бременността. При кърмещите майки нивата на естроген са по-ниски отколкото при некърмещите, така че при тях и вагиналната сухота може да е дори по-силно изразена.

 

След като менструацията ви се върне, нивата на естроген ще се стабилизират и вероятно вагиналната сухота ще изчезне. Ако сте започнали да правите секс и изпитвате дискомфорт, използвайте лубрикант. Ако използвате презервативи, си вземете лубрикант на водна основа. Този на маслена основа може да предизвика скъсване на презервативите. Ако вагиналната сухота не отмине с връщането на менструацията ви, консултирайте се със своя лекар.

 

Болка и шевове на перинеума

 

Непосредствено след раждането е нормално да чувствате болка във вагиналната област. Обикновено тя преминава в рамките на 6-12 седмици след раждането. За да ускорите този период, правете упражненията на Кегел.

 

Четете още: Вагинално течение – кое е нормално и кое не?

 

В случай, че по време на раждането сте имали разкъсване на перинеума или епизиотомия, е нормално да чувствате болка след раждането. Някои обезболяващи могат да ви помогнат, но се консултирайте с лекар, тъй като трябва да бъдат съобразени с това, дали кърмите.

 

Важно е да поддържате перинеалната област чиста, така че винаги измивайте ръцете си преди и след смяна на превръзките и взимайте душ всеки ден. Ако се притеснявате как зарастват шевовете ви се консултирайте с лекаря си, особено ако изпитвате болка или усетите миризма.

 

Болка по време на секс

 

Няма точен момент, в който да се върнете към сексуалния си живот. Не бързайте, ако усещате болка. Ако вагиналната сухота ви притеснява, опитайте да ползвате лубрикант. В случай, че изпитвате дискомфорт около перинеума, посетете лекаря си.

 

Нормално е да имате по-малко желание за секс, отколкото преди. То е провокирано от раждането, болката, умората покрай грижата за бебето и т.н. Много е важно да говорите с партньора си за това. Така той ще е наясно, че проблемът не е в него и можете заедно да се справите. Не забравяйте да взимате предпазни мерки по време на секс, тъй като 3 седмици след раждането, можете отново да забременеете.

Добави коментар