Как самотните майки да се справят със стреса?

За новите родители, има доста предизвикателства. Но за самотните майки те са още повече. Въпреки че отглеждането на дете не е лесно за един родител, нуждите му трябва да бъдат покрити независимо от това. Намаляването на стреса ще помогне на самотните майки да се справят с предизвикателствата, които носи това да отглеждаш дете.

 

Има много самотни майки, които се справят чудесно с отглеждането на своите деца. Ето и 7 неща, които те правят:

 

1. Грижа за себе си

 

Когато се грижите за себе си, т.е. се храните се здравословно, осигурявате си достатъчно сън и почивка, самите вие ще се чувствате по-добре и това ще се отразява и върху начина, по който отглеждате децата си. Всичко се свежда до това, да имате желанието и упоритостта да го постигнете.

 

здравословно хранене, грижа, самотни майки

 

2. Разпределяне на времето

 

Планирайте всичко, което правите поне един час преди да го свършите. След като се научите как да разпределяте времето си, ще откриете, че да се грижите за децата си е може да бъде и по-лесно, освен това ще имате време да прекарвате повече време с тях. Ако планирате добре, можете да завършите всичките си задачи и да заспите спокойни и удовлетворени.

 

3. Приготвяйте храна през уикенда

 

Самотните родители трябва да работят през делничните дни и често не успяват да сготвят за себе си и децата си. Най-доброто, което можете да направите, е да приготвите храна за децата си през уикенда и да я замразите. След като децата са гладни, могат просто да я притоплят в микровълновата. Това спестява много време и енергия, а и ще прекарате по-спокойно свободното си време с децата.

 

Четете още: Самотна майка по избор

 

4. Дайте приоритет на бюджета

 

Уверете се, че разпределяте парите си добре. Когато финансовия ви живот е уреден, много от безпокойството ще бъде елиминирано.

 

упражнения, самотни майки, време

 

5. Намерете време за упражнения

 

Упражнявайте се поне 30 мин на ден. Това облекчава стреса. Джогинг, например, не е само добър начин да се упражнявате, но може да е и вашият метод да избистрите ума си. След това ще се чувствате много по-енергични.

 

Ако децата ви не са достатъчно големи, за да ги оставите сами в къщи, вземете ги със себе си за кратка разходка или да покарате колело в парка. Не само ще прекарате време заедно, но ще се чувствате и много по-добре здравословно.

 

Четете още: „Време за мен” – съвети за самотни майки

 

6. Вярвайте в себе си

 

Ще получавате много съвети за това как да отглеждате децата си, а това само по себе си може да бъде доста стресиращо. Не се съмнявайте в своята интуиция. Вие най-добре знаете какво е най-добро за децата ви.

 

самотни майки, деца, грижа, време за себе си

 

7. Време за себе си

 

Поглезете се и от време на време правете неща за себе си. Независимо дали става дума да си купите нова книга, да четете или да си направите масаж, това няма значение. Помолете близък приятел, роднина, родител или детегледачка, да погледа децата ви за няколко часа. Презареждане! В крайна сметка вие също заслужавате почивка. 

 

Снимки: Lili Vieira de Carvalho, CameliaTWU, Ed Yourdon, whl.travel Foter.com

Добави коментар