Как работят тестовете за бременност?

Всички тестове за бременност засичат наличието на определен хормон в урината и кръвта, който е там само, ако жената е бременна. Този хормон, наречен човешки хорион гонадотропин (ЧХГ) се нарича още хормон на бременността.

 

ЧХГ се отделя, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в матката. Това обикновено се случва около 6 дни след сливането на яйцеклетката и сперматозоида. Но проучвания показват, че при 10% от жените имплантирането може да се случи много по-късно – в първия ден от закъснението на цикъла. Количеството на ЧХГ бързо се натрупва в тялото с всеки изминал ден от бременността.

 

Има ли различни тестове за бременност?

 

Има два типа тестове за бременност. Единият тества кръвта за наличието на ЧХГ. В този случай трябва да посетите лекар, който да ви направи кръвен тест. Другият тип тестове отчитат наличието на ЧХГ в урината.  Този тест можете да направите и в домашни условия.

 

В днешно време много жени използват тест за бременност подходящ да се направи в домашни условия. Те обикновено не са скъпи, лесни са за използване, но също така са много точни, ако се използват в правилното време. Те могат да покажат дали сте бременна около една седмица след датата на закъснение на менструалният цикъл.

 

Лекарите използват 2 вида кръвни тестове, за да проверят за бременност. Кръвните тестове могат да отчетат наличието на ЧХГ много по-рано, отколкото изследването на урината. Те могат да покажат дали сте бременна около 6 до 8 дни след овулация. „Количествения” кръвен тест  измерва точното количество ЧХГ в кръвта. Този тест може да открие и най-малкото количество, което го прави много точен. „Качествения” кръвен тест проверява само наличността на ЧХГ. Така че този тест дава само отговор дали сте бременна или не. „Качествения” лабораторен кръвен тест е толкова точен, колкото теста на урината.

 

Как работят тестовете за бременност?

 

Как да си направите домашен тест за бременност?

 

Има много различни видове тест за бременност. Продават се във всяка аптека. Не са скъпи. Цената им обикновено зависи от марката и от бройката тестове в една опаковка.

 

Повечето тестове за бременност се използват по-подобен начин. Много от тях инструктират потребителя да държи пръчицата в потока на урината. За други пък урината трябва да се събере в чашка и след това да се потопи пръчицата в нея. Трети изискват урината да се събере в чашка и да се използва капкомер, за да се поставят какпи от урината в специално контейнерче. След това ще трябва да изчакате няколко минути – при различните марки времето, което трябва да изчакате е различно. След като мине определеното време, можете да погледнете резултата. Ако се появят линия или знак плюс, означава че сте бременна. Независимо дали линията е ясно изразена или бледа – резултатът е положителен. Съществуват и нови цифрови тестове, които изписват думите „бременна” или „ не сте бременна”.

 

Повечето тестове имат и „контролен индикатор” в прозореца с резултата. Тази контролна линия показва дали тестът работи правилно. Ако контролният индикатор не се появи, значи тестът не работи правилно, затова не разчитайте на неговите резултати.

 

Повечето марки съветват тестът да се повтори след няколко дни, без значение какви са резултатите. Един отрицателен резултат (особено веднага след датата на закъснение на цикъла) не винаги означава, че не сте бременна. Всички тестове имат писмени указания за употреба. Повечето от тах имат и телефони, за да се обадите в случай на въпроси относно начина на употреба или резултатите.

 

Снимки: renjith Krishnan, winnond  FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар