Как отглеждането на куче или котка намалява стреса

Когато мислим за начините да намалим стреса в живота си, обикновено се сещаме за техники като медитация, йога, четене и други.  Това са добри техники. Но има и друг добър начин, който може да намали стреса и да има ползи за здравето ви.

 

Докато човешките приятели осигуряват страхотна подкрепа и имат чудесни ползи, то тази статия е фокусирана върху ползите от нашите космати приятели: котките и кучетата. Изследвания показват, че освен, ако не сте някой, който наистина не харесва животните или е много зает, за да се грижи за домашен любимец, котките и кучетата могат да осигурят отлична помощ за облекчаване на стреса и други ползи за здравето, може би дори повече отколкото хората допринасят. Ето и какви са ползите за здравето от домашните любимци:

 

Домашните любимци могат да подобрят настроението ви

 

За тези, които обичат животните, е почти невъзможно да са в лошо настроение, когато очите на сладкото куче срещнат вашите или когато галите котка с ръката си. Скорошно проучване е установило, че хората болни от СПИН е по-малко вероятно да страдат от депресия, ако притежават домашен любимец.

 

Четете още: Да си взема ли куче?

 

Домашните любимци контролират кръвното налягане по-добре от лекарствата

 

Да, това е вярно. Докато лекарствата като цяло могат да намалят кръвното налягане, те не са толкова ефективни за контролиране на резките му промени поради стрес и напрежение. В едно скорошно проучване били изследвани групи хиперинтензивни борсови агенти, които имат кучета и котки. Било истановено, че те имат по-ниско кръвно налягане и сърдечна честота от тези, които нямат. Когато са чули за тези резултати, повечето от тези, които нямат домашни любимци, са си взели такива.

 

Домашните любимци ви помагат да спортувате

 

Независимо дали се разхождате, защото животните се нуждаят от разходка или е по-вероятно да се наслаждавате на разходката, защото си имате компания, собствениците на кучета прекарват повече време в ходене от хората без домашни любимци. Движението е полезно за управление на стреса като цяло, притежаването на куче може да бъде начин за увеличаване на ползите.

 

Домашните любимци могат да помогнат за социалната адаптация

 

Когато сте на разходка заедно с кучето, за вас може да е по-лесно да завържете социални контакти, защото е по-вероятно някой да спре и да се заговори. По този начин увеличавате броя на хората, които срещате и това увеличава мрежата от приятели и познати, които също имат големи ползи за справяне със стреса.

 

Домашните любимци ви помагат за справяне със самотата

 

Домашните любимци могат да бъдат с вас по начин по-който хората не могат. Те могат да предложат любов и компания, може да се насладите на комфортно мълчание и също така те пазят тайни. Домашните любимци могат да бъдат отличен антидот на самотата.

 

Четете още: Спортувайте със своето куче

 

Изледвания показват, че хората в старческите домове например, са много по-малко самотни, когато са посещавани от животни, отколкото когато прекарват време с други хора. Всички тези предимства може да намалят количеството на стрес, който хората изпитват, в отговор на чувството на социална изолация и липсата на социална подкрепа от хората.

 

Домашните любимци могат да намалят стреса, понякога повече, отколкото хората

 

Докато ние познаваме силата от споделянето на проблемите си с приятели, които са добри слушатели, последните изследвания показват, че да прекарвате време с домашен любимец може да бъде още по-добре. При изследвания, хора подложени на стресова задача страдат по-малко, ако са с домашните си любимци, отколко с приятел или партньор. Това може да се дължи на факта, че домашните любимци не съдят, те просто обичат.

 

Важно е да осъзнаем, че притежаването на домашен любимец не е за всеки. Домашните любимци идват с допълнителна работа и оговорности, които могат да донесат свой собствен стрес. Въпреки това, за повечето хора ползите надминават недостатъчците. Да имате домашен любимец като най-добър приятел, може да спомогне за намаляването на стреса в живота ви и да имате сигурна подкрепа, когато времената са трудни.

Добави коментар