Как начинът ви на живот увеличава риска от рак на гърдата?

Начинът ви на живот неминуемо влияе върху здравословното ви състояние. Нездравословните храни, липсата на физическа активност, дори медикаментите, които пиете, могат да влошат здравето ви и да увеличат риска от развитие на рак. За какво да внимавате?

 

Алкохол

 

Употребата на алкохол е тясно свързана с увеличения риск от рак на гърдата. Рискът се увеличава с количеството алкохол, което приемате. Прекомерната консумация на алкохол увеличава и риска от развитие на няколко други вида рак.

 

Наднормено тегло и затлъстяване

 

Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от рак на гърдата след менопаузата. Преди менопаузата яйчниците произвеждат повече естроген и мастните тъкани са в по-малко количество. След менопаузата обаче (когато яйчниците спират да произвеждат естроген), рискът се увеличава.

 

Затлъстяването след менопаузата може да увеличи риска от рак на гърдата чрез повишаване на нивата на естроген. Освен това при жените с наднормено тегло инсулина в кръвта често е с по-високи нива. Те също са свързани с някои видове рак, включително рака на гърдата.

 

Връзката между теглото и рака на гърдата е сложна. Например, рискът се увеличава при жени, които са натрупали излишни килограми като възрастни, но не и при жени, които имат наднормено тегло още от детството си. Излишните мазнини в областта на талията повишават повече риска, отколкото натрупаните такива в ханша и бедрата.

 

Изследователите смятат, че мастните клетки в различни части на тялото имат едва доловими разлики, в които може би се крие обяснението за това.

 

Четете още: 5 стъпки да прегледаш гърдите си у дома

 

Физическа активност

 

Доказателствата, свързани с ползите от физическата активност, се увеличават постоянно. Спортът намалява риска от рак на гърдата. Основният въпрос е колко физически упражнения са необходими?

 

В проучване направено сред жени, които вървят бързо не по-малко от час и половина – два седмично, рискът от рак намалява с 18%. Вървенето по десетина часа седмично намалява риска още повече.

 

Раждане

 

Жените, които нямат деца или тези, които са родили първото си дете след 30 годишна възраст, имат по-висок риск от рак на гърдата като цяло. Бременностите, а също и забременяването в по-ранна възраст, намаляват риска от рак на гърдата като цяло. Все пак ефектът на бременността е различен при различните видове рак на гърдата.

 

Противозачатъчни

 

• Орални контрацептиви

Изследванията са установили, че жените, които използват орални контрацептиви имат повишен риск от рак на гърдата в сравнение с жените, които никога не са ги използвали. Този риск намалява, когато се спрат хапчетата. Жените, спрели да използват противозачатъчни от около 10 години, нямат повишен риск от рак на гърдата.

 

Четете още: Първи симптоми за рак на гърдата

 

• Депо-медроксипрогестерон ацетат

 

Това е инжекционна форма на прогестерон, която се слага веднъж на всеки 3 месеца, като средство за контрол на раждаемостта. Няколко проучвания са разгледали влиянието на тази инжекция върху риска от рак на гърдата. Жените, които понастоящем използват това контрацептивно средство, са изложени на по-голям риск от рак на гърдата, но рискът намалява, ако те са спрели да го използват инжекцията от около 5 години.

 

Хормонална терапия след менопауза

 

Хормонална терапия с естроген (често комбинирана с прогестерон) е била използвана в продължение на много години за облекчаване симптомите на менопаузата и за предотвратяване на остеопороза (изтъняване на костите).

 

Има 2 основни типа хормонална терапия:

 

• За жени, които все още имат матка, лекарите обикновено предписват естроген и прогестерон. Прогестеронът е необходим, защото използването само на естроген може да увеличи риска от рак на матката.

• На жени, които са имали хистеректомия (тези, които вече нямат матка), може да се предпише само естроген.

 

Комбинираната хормонална терапия увеличава риска от рак на гърдата. Тя също може да направи борбата с рака по-тежка. Използването на естроген терапия за менопаузата също може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата.

 

Кърмене

 

Някои проучвания показват, че кърменето може да намали риска от развитие на рак на гърдата, особено ако кърмите за поне една година. Причината за този ефект може да бъде фактът, че кърмещите жени нямат менструален цикъл.

Добави коментар