Как можете да се заразите със СПИН?

СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност) е заболяване, което пречи на организма да се бори с инфекциозните заболявания. Заразяването със СПИН става чрез човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ – от английското HIV: Human Immunodeficiency Virus). Той уврежда част от имунната защита на организма срещу инфекции, а именно – белите кръвни телца, познати като лимфоцити.

 

Ако единият от партньорите е носител на ХИВ, другия може да се зарази чрез всеки вид секс без предпазни средства – вагинален, орален или анален. Това може да се случи когато телесните течности (семенна течност, вагинален секрет или кръв), на заразения човек влизат в контакт с незаразения. Възможно е да се заразите със СПИН дори и ако сте влезли в контакт с минимални количества от тези течности.

 

Всеки човек, който не използва предпазни средства по време на секс със заразен човек, рискува заразяване с ХИВ. Но при хората, които са болни от друга полово предавана болест, риска е повишен.

 

ХИВ може да бъде разпространен от жена на мъж, от мъж на жена, от мъж на мъж и от жена на жена.

 

Споделянето на игли при инжектиране на наркотици или стероиди е друг начин да се предаде ХИВ от човек на човек. В това число влизат и споделянето на игли за татуировки, пиърсинг и т.н.

 

На практика, ако човек с ХИВ споделя игла, той може да предаде вируса чрез малките количества кръв полепнали по иглата. По същия начин човек може да се зарази и с хепатит или други тежки инфекции.

 

Важно е да знаете, че не можете да се заразите със СПИН от това, че прегръщате някого, държите ръката му или имате някакъв подобен контакт. ХИВ не се предава чрез кихане, кашлица и т.н. Не можете да го прихванете само от това, че стоите в близост до заразен човек.

 

Вижте още: Бременност и ХИВ

 

Комарите и други подобни насекоми, също не могат да ви заразят с вируса, защото те не го пренасят. В много, много редки случаи може да бъдете заразени от преливане на кръв, но по принцип кръвта, която се използва с тази цел се изследва предварително за наличието на различни инфекции.

 

Новородените бебета също са изложени на риск от заразяване със СПИН, ако майката е носител на вируса. Заразяването може да се получи преди бебето да се роди, по време на раждането или чрез кърменето. Затова е хубаво бременните жени да се изследват за ХИВ.

 

Ако болните майки получат лечение, е по-малко вероятно да предадат вируса на бебето си. На бебетата също се дават специални лекарства след раждането, за да се намалят рисковете от заразяване.

 

Как да се предпазите?

 

Най-добрият начин да се предпазите от СПИН е да се въздържате от секс и никога да не споделяте игли.

 

Вижте още: 16 сигнала, че може да имате ХИВ – част 1

Всеки път когато правите секс използвайте презервативи – те могат да ви защитят. Презервативите осигуряват бариера за телесните течности дори при правенето на орална любов. Никога не използвайте един и същи презерватив 2 пъти.

 

Ако сте правили секс без презерватив или все пак сте споделили игла, направете си изследване за ХИВ. Препоръчително е дори и да се пазите, да си направите изследване, защото презервативите са ефективни, но не са перфектни. Попитайте партньора си, дали той се е тествал.

 

Питането не е най-надеждният начин да се защитите, тъй като често хората лъжат, че са здрави, защото не искат или им е неудобно да ви кажат истината. Възможно е те дори да не знаят, че са заразени. Един заразен човек може да изглежда напълно здрав в продължение на години и да разпространява вируса без да знае, така че не разчитайте да забележите някакви външни белези.

 

Можете да се изследвате на много места, включително лекарски кабинети, болници, здравни заведения, специализирани в изследването за ХИВ и т.н. Те ще ви дадат повече информация и ще проверят дали сте здрави.

Добави коментар