Как можете да мотивирате детето да чете?

Най-важното нещо е да се забавлявате с четенето и вашето дете също ще бъде мотивирано да чете. Можете да направите това като отговор на неговото внимание през деня, интереси, ниво на умения.

 

Много родители (баби и дядовци) правят грешката да дават книги на деца, които са твърде трудни за тях, за да бъдат прочетени самостоятелно за много по-малко от 15 минути четене на глас.

 

Обърнете повече внимание на това колко време детето задържа вниманието си, а след това на възрастта и препоръката, която е изписана на гърба на книгата. Някои деца обичат приказките, други обичат книги с камиони и влакове.

 

Някои млади читатели предпочитат истории за истински деца, а други предпочитат да четат за животни, които действат като истински деца. Предлагайте на вашето дете варианти от жанрове на литературата, но когато откриете този, който създава интерес и вълнение се възползвайте от него.

 

Четете още: Усъвършенствайте способностите за четене на вашето дете

 

Посетете обществена библиотека и проверете за книгите, които детето ви обича. Прочетете ги отново и отново. Посетете местната книжарница и нека детето ви само избере книга.

 

И накрая, накарайте книгите да оживеят, когато ги четете на глас. Използвайте забавни гласове и драматични жестове. Ако детето ви не отговаря на въпросите за това, което сте прочели, отдръпнете се и опитайте с друг обект или вид книга следващия път.

Добави коментар