Как мога да защитя бебето си, когато има пушач в къщи?

Пасивното пушене може да бъде изключително опасно за бебето, както по време на бременността, така и след това. Наред с другите неща, то отслабва белите им дробове, което ги прави по-податливи на ушни инфекции и удвоява риска от синдрома на внезапната детска смърт. Най-минималното нещо, на което трябва да държите е, никой да не пуши в дома ви.

 

Цигарите са невероятно ефективни при разпространението на някои вредни вещества, като никотин и въглероден оксид, навсякъде в дома. Ако се пуши в една стая, димът бързо ще се разпространи из всичките стаи – включително тази на бебето ви.

 

Химическите вещества и частици от пасивното пушене са много опасни и се прикрепят за всичко в дома ви – килими, мебели, стени. През следващите няколко седмици и месеци, тези замърсители отново се освобождават обратно във въздуха – въздухът, който Вие и вашето бебе дишате.

 

Четете още: Скритите рискове от тютюнопушенето – остатъчният ефект от дима в дома Ви

 

Следи от цигарен дим се откриват и в домове, в които пушачите съзнателно се опитват да защитят бременната жена и бебето и никога не палят цигара в близост. Нивата на никотин и други вредни вещества са 5 до 7 пъти по-високи в тези жилища, отколкото в тези на непушачите. По-важното, е че изследвания на урината показват, че бебетата в тези семейства са били изложени на до 8 пъти по-голямо въздействие от пасивното пушене.

 

В действителност, са открити повишени нива на токсини и в домове, където пушачите пушат навън. Ето, защо те трябва да носят чисти дрехи (които не са били изложени на цигарен дим), когато са около бебето, да си мият ръцете и лицето често (особено след пушене).

 

Ако къщата ви вече е била изложена на цигарен дим, опитайте да проветрите като отворите прозорците и вратата, и да почистите колкото може повече повърхностите.

 

Пазете себе си и бебето от цигареният дим. Ако сте загрижени за здравето му, то насърчете пушачите в къщата ви да се откажат от вредния навик. Това е наи-добрата защита, която може да имате за вашето бебе.

 

Автор: Georg Matt (Psychologist)

По материали от : www.babycenter.com

Добави коментар