Как мама може да се справи с всичко? – част 1

Кой ще вземе детето от тренировка по футбол и едновременно ще прибере другото дете от урока по пеене? През това време кой ще се погрижи за вечерята?

 

Запълненият график може да е истинско предизвикателство за всяка работеща майка, особено ако в уравнението присъства повече от 1 дете. Предлагаме ви няколко стратегии, с които да спестите време и да се справите с натоварения график:

 

Изберете правилния календар

 

Когато планирате графика си, използвайте подходящ календар. Планирането позволява да организирате работата си, домашните задължения, времето за път, заниманията на децата и всичко това на една страница.

 

Можете да използвате и онлайн календари, с които да споделяте графика и с останалите членове на семейството. Положително е и че тези календари обикновено изпращат напомняне на смартфона ви, кога и какво трябва да направите.

 

Използвайте календара мъдро

 

Когато добавите дадена задача към календара, помислете за нещата, които идват с нея. Например, ако сте поканени на рожден ден, планирайте предварително време за купуване на подарък. Ако планирате пътуване, предвидете предварително купуването на билета. Отбелязвайте напомняне и за всички тези неща в графика си, не само за конкретните събития.

 

Правете график по седмици

 

Отделете половин час, за да планирате всички ангажименти през седмицата. Това ще ви спести много време в последствие. За всяка минута, която изкарвате в планиране, спестявате поне 10. Отделете малко време в неделя и предвидете нещата, които можете – събития, рутинни занимания, какво ще приготвите за вечеря, какво трябва да се напазарува и т.н.

 

Четете още: Готвенето и работещите майки 

 

Бъдете внимателни с извънкласните занимания на децата си

 

Ограничете извънкласните занимания до 1-2 на дете по време на учебната година. Ако семейството ви трудно намира време да бъде заедно, измислете стратегия, която ще ви помогне да прекарате повече време заедно.

 

Кажете на детето си да избере кое извънкласно занимание е най-важно за него. Ако то е по-голямо и има няколко хобита, от които не иска да се откаже, преценете ситуацията – дали ще може да ходи и да се прибира само, дали семейният ви бюджет ги позволява и т.н.

 

Организитайте се с други семейства

 

Ако например 2 семейства имат практиката да се сменят във воденето на децата на футбол, това ще им осигури двойно повече време. Това важи и за гледането на децата, ако днес вие гледате следобед вашето дете и детето на съседите, то утре вашето дете може да остане при тях, а вие да имате 2-3 допълнителни часа. Освен това, децата по този начин ще се забавляват задно и ще си прекарват добре.

 

Четете още: 9 съвета за повече енергия за мами

 

Делегирайте задължения

 

Опитвате се да свършите всичко сами? Вижте календара си и преценете кой може да помогне със задълженията. Например, съпругът ви може да разходи кучето, а децата да помогнат със сгъването на прането. Можете да потърсите и допълнителна помощ, например тийнейджърът от съседната къща може би няма да има нищо против да окоси тревата в двора ви, срещу скромно заплащане.

 

Продължава на: Как мама може да се справи с всичко? – част 2

Добави коментар