Как мама може да се справи с всичко? – част 2

Продължава от: Как мама може да се справи с всичко? – част 1

 

Ангажирайте подкрепление за спешни случаи

 

Изберете близки хора и ги попитайте дали имат възможност да ви помагат, в случай на спешни ситуации. Уговорете се с родителите си, с детегледачка или приятели. Обадете им се, когато спешно някой трябва да вземе детето от детска градина, а вие не можете да се измъкнете от задръстване или имате много важна бизнес среща. Разбира се, бъдете на разположение, в случай, че те имат нужда от същото.

 

Преценете възможностите си

 

По-лесно е да кажете „не“, ако сте преценили с колко задачи можете да се справите. Ако детето ви иска да опита нов спорт, например, но вие сте наясно, че нито вие, нито то имате време за него, се уговорете, че може да се запише следващия срок, когато сте по-свободни. Не забравяйте, не е нужно да давате отговор веднага. Винаги може да кажете, че трябва да го обмислите.

 

Ставайте рано

 

Ако обожавате да отлагате ставането с още 5 минутки всеки път, опитайте се да си лягате малко по-рано и да ставате, когато алармата звънне. Ранното ставане ще ви даде чувство за контрол над времето ви. Не сте убедени?

 

Четете още: Как да сготвим бързо и лесно?

 

Опитайте се една сутрин да станете 30 минути по-рано и вижте колко различна ще бъде тя. За половин час можете да закусите спокойно и да прегледате задачките си за деня. Освен това ще имате повече време да направите нещо за себе си, преди децата да се събудят, като например да се изкъпете спокойно, да прочетете списание, да спортувате.

 

Създайте си рутина

 

Здравословните навици са в основата на добре разпределеното време. Сутрешната и вечерната рутина не са изключение. Всяка сутрин решавайте какво ще готвите за вечеря, простирайте прането и изваждайте чистите съдове от миялната машина.

 

Всяка вечер подреждайте дома си, пускайте пералнята и миялната машина и приготвяйте нещата, които ще са ви необходими, за приготвянето на обяд за децата. В случай, че е готов, пригответе кутиите им, за да не се бавите с тези неща на сутринта.

 

Четете още: 9 съвета за повече енергия за заети мами

 

Пригответе си чанта, пълна с „докато чакам…“

 

Колкото и добре да планирате всичко, няма начин все някога да не попаднете в ситуация, в която просто стоите и чакате и няма какво да направите. Смартфонът в случая е чудесен помощник да бъдете продуктивни, въпреки че сте далеч от вкъщи. Можете да отговорите на имейлите си, да обновите календара си, да си подготвите списък за пазаруване.

 

Ако пък не притежавате смартфон или не умеете да го използвате много добре, употребете времето за чакане, като се опитате да свършите други неща. Починете си за малко с хубава книга, надпишете картичките за предстоящите рождени дни. Ако попаднете в задръстване с едното си дете, докато сте на път към другото, направете нещо приятно заедно – попейте с радиото, играйте на асоциации и т.н.

Добави коментар