Как майките да управляват времето си ефективно?

Ако сте майка, най-вероятно ви изглежда, че часовете на денонощието и дните от седмицата никога няма да ви стигнат, за да направите всичко, което трябва. За щастие има различни стратегии, които може да използвате, за да управлявате времето си така че да успявате да свършите максимален брой задачи. Опитайте следното:

 

Направете си списък със задачите, които трябва да свършите

 

Тези списъци са от голямо значение за заетите майки. Записването на задачите отнема само няколко минути, но спестява много време в дългосрочен план. Препоръчително е да правите списъци всеки месец, още в самото начало, за да гледате на ангажиментите си по-мащабно. Можете дори да ги класирате по степен на важност.

 

Също така всеки ден може да създавате малки списъци и да задрасквате всяка задача, която сте изпълнили. В края на списъка можете да поемете дълбоко дъх и да се наслаждавате на постижението си. Смачкайте списъка и го хвърлете в кошчето.

 

Задавайте си реалистични цели, които искате да постигнете

 

Това естествено ще направи по-лесно да завършите задачите си. Но също така ще е добре и да ограничите задачите си. Приоритизирайте две или три най-важни такива и ги завършете в началото на деня, така че да не се притеснявате за тях по-късно.

 

Четете още: Да спестим време – съвети за заети майки

 

Погрижете се за себе си

 

Това е един от най-често повтаряните съвети, именно защото е много важно да го изпълнявате. Вложеното в самите вас време ще поддържа енергичността ви. Важно е да отделяте време за себе си и да го използвате за да се погрижите за себе си. Това ще ви накара да се чувствате по-добре.

 

Дори да прекарвате отделеното време само в разходка за глътка свеж въздух, това ще ви помогне да се почувствате по-добре. Колкото по-дълго работите без почивка, толкова по-уморени ще се чувствате и няма да сте толкова фокусирани и ефективни.

 

Раздробете задълженията си

 

Раздробете задачите си на съставни елементи и ги вършете в определено време. Например, плащайте всички сметки, разчиствайте непотребните вещи или подготвяйте храната по едно и също време. Това ще намали загубата на време, която се получава, когато превключвате от задача на задача.

 

Избягвайте мултитаскинга

 

Уверете се, че когато работите върху една задача, сте фокусирани изцяло върху нея. Мултитаскването е стресиращо и ви кара да се чувствате сякаш не сте свършили нещата напълно или не сте им обърнали достатъчно внимание. Ще сте доста по-бързи, ако сте фокусирани върху конкретна задача.

 

Четете още: За майките и многото им функции…

 

Не се притеснявайте да помолите за помощ

 

Не се опитвайте да вършите всичко сами и не се страхувайте да разпределяте задачите в дома си между децата и партньора си.

 

Осъзнайте, че е нормално да казвате „не“

 

Това е нещо, с което много майки се борят, но е от съществено значение. Казвайте „да“ само на неща, които знаете, че може да свършите. В края на краищата е по добре да кажете „не“, отколкото да давате празни обещания.

 

Определете си дни за определени задачи

 

Не позволявайте на домакинската работа да движи живота ви. Имайте си ден за пазаруване, ден за миене, ден за онлайн банкиране и др. В противен случай ще се чувствате сякаш домът ви ви управлява, а не вие управлявате дома си.

 

Разкрийте корена на отлагането

 

Ако имате задачи в списъка си, които си стоят там от векове, вероятно има причина да не сте ги изпълнили. Много пъти отлагаме нещата, които не знаем как да започнем. Спрете и разделете голямата задача на по-малки такива, за да имате резултат. След това планирайте тези малки задачи във вашият график.

 

Четете още: 6 начина да управлявате дома и работното място

 

Ограничете нещата, които ви разсейват

 

Въпреки че не можете да планирате всичко, например – разболяването на децата, можете да планирате ежедневните си задачи. Можете да спрете да отговаряте на телефона, да изключите интернета.

 

Потупайте се по гърба!

 

Ако се фокусирате върху това, което сте направили, а не върху това, което не сте, ще бъдете по-мотивирани. Заетите майки, често се фокусират върху това, което все още не са направили, което може да ги накара да се чувстват недостатъчно продуктивни.

 

Когато къщата утихне, накратко преразгледайте деня си преди да си легнете. Може да се изненадате от това, колко много всъщност сте направили. Отбелязвайте вашите постижения – без значение, колко малки или големи са те.

Добави коментар