орална хигиена, възпаление, бактерии, заболяване

Как лошата орална хигиена влияе върху цялостното ви здраве?

Всеки е наясно, че лошата орална хигиена може да доведе до появата на кариеси. По-малко известен факт е, че тя може да доведе до други, много по-сериозни здравословни проблеми и да повлияе на цялостното ви здраве. Кои са те?

 

Сърдечно-съдови заболявания

 

Лошата орална хигиена може да доведе до възпаление на венците и заболявания, от типа на пародонтит (възпаление на тъканите около зъбите). Бактериите от възпалените ви венци могат да навлязат в кръвоносната ви система и да се придвижат до артериите в областта на сърцето. Там те могат да предизвикат атеросклероза – втвърдяване на артериите. При това заболяване се наблюдава натрупване на плака по вътрешните стени на артериите, което води до тяхното стесняване. Може да доведе дори до тяхното запушване. Това прекъсва нормалното преминаване на кръвта през тях и повишава риска от сърдечен удар и инсулт.

 

орална хигиена, възпаление, бактерии, заболяване

Бактериите могат да причинят възпаление и на тъканите на сърцето – заболяване, наречено ендокардит.

 

Деменция

 

Бактериите от възпалението на венците, получено в следствие на лошата орална хигиена, могат да проникнат до мозъка през каналите на нервите или чрез кръвоносната система и да доведат до развитието на деменция или Болест на Алцхаймер.

 

Възпаление на дихателните пътища

 

Заболяванията на венците могат да причинят белодробна инфекция, включително пневмония. Въпреки че връзката не е очевидна от самото начало, помислете какво може да се случи при вдишването на бактерии от инфектирани зъби или венци за по-продължително време.

 

Вижте още: Защо трябва да се посещава зъболекар на 6 месеца?

 

Усложнения на диабета

 

Възпалението на тъканта на венците, получено в следствие на лоша орална хигиена, може да затрудни контролирането на нивото на кръвната захар и да влоши симптомите на диабета и цялостното здраве. Диабетно болните са по-податливи на заболявания от типа на пародонтоза, затова за тях е изключително важно да мият зъбите си правилно, да използват конец за зъби и вода за уста.

 

орална хигиена, възпаление, бактерии, заболяване

 

Както виждате, добрата орална хигиена не само ще направи зъбите ви перлено бели – също така тя може да предотврати сериозни заболявания. Освен това лошата орална хигиена може да играе роля при други състояния, като нарушения на имунната система, слаби кости, проблеми по време на бременност и ниско родилно тегло на бебето.

 

Вижте още: Здравето на зъбите и здравето на цялото тяло – част 1

 

Създаване на добри хигиенни навици

 

Посланието на тази статия е ясно: Добрата орална хигиена е от изключителна важност за цялостното ви здравословно състояние. Затова насърчавайте всички членове на семейството си да поддържат доброто здраве на зъбите си, като ги мият след всяко хранене, използват конец за зъби и вода за уста всеки ден. Освен това е хубаво периодично да ходите на профилактичен преглед при дентален специалист. По този начин той редовно ще може да почиства зъбите ви от зъбен камък, в следствие на което намалява риска от появата на кариеси.

 

Добрата орална хигиена предпазва не само зъбите ви, а и цялостното ви здраве!

 

Снимки: photostock, imagerymajestic, artur84 FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар