Как изкуството подобрява развитието на детето

Много проучвания са направени в последните десетилетия по отношение на значението на изкуството и творчеството за развитието на децата. Работещите в областта на изкуството (изобразително изкуство, музика, театър) с младежи в риск през последните години, стигат до заключението, че изкуството подобрява някои важни умения в развитието на децата.

 

• Насърчава творчеството

 

При създаване на произведение на изкуството, независимо дали това е рисунка с молив върху стена или автопортрет, детето се учи да общува визуално. Децата може само да рисуват какво се е случило през деня (мама и аз в зоопарка) или да комуникират по-дълбоко (котката ми е болна и аз съм тъжен).

 

Много пъти малките деца могат сами да се учат да експериментират (смесвайки различни цветове или техники) или се учат да използват правилно средствата за рисуване. Творчеството е важно умение, което е безценно в училище, на работното място и в ежедневието.

 

• Подобрява се моторно-двигателната функция

 

Когато детето се учи как да реже правилно с ножица за първи път, как да рисува, как да контролира мазките с четка за рисуване върху платното, то подобрява фините движения чрез изкуството, което е безценно умение за бъдещ успех.

 

Четете още: В час по изобразително изкуство…

 

• Развива умение за решаване на проблеми

 

Когато детето иска да пресъздаде щастливите моменти визуално, то може да си задава най-различни въпроси. Например: „Трябва ли да използвам пастели, моливи, изрезки от списания? Какъв тип хартия да използвам? Лепилото не работи добре, какво друго мога да използвам?”. Изкуството насърчава начинаещи и напреднали да решават проблеми от различен характер.

 

• Насърчаване на себеизразяването

 

В детската градина децата изразяват своето щастие чрез рисуване на цветя или слънца, а объркания тийнейджър изразява разочарованието си, чрез рисуване на мрачни фигури. Всеки пример показва, че детето изобразява това, което не може да каже с думи или действия. Себеизразяването е важна човешка особеност, която се проявява в изобразителното изкуство.

 

Четете още: Талантливите деца, или когато ученикът е готов!

 

• Ефективна форма на терапия за проблемни деца

 

Много пъти, когато ученик има неконтролируем гняв, той е насърчаван да нарисува неговите чувства върху хартия. Обикновено детето смело драска своите чувства в червени и черни нюанси. Насилвани и изоставени деца, често изразяват своите преживявания чрез визуалното изкуство. Арт терапията е помощно средство за справяне с мъка, депресия, и изоставяне. Разбира се, ако дете или тийнейджър редовно изобразява разрушаващи образи, може би е необходима професионална консултация.

 

• Изкуството от различни култури насърчава приемането на другите

 

Децата могат да научат за други култури по безопасен за възрастта начин, чрез изпозлване на забавни разнородни културни дейности. Независимо дали ще е калиграфия от Япония, шиене на кукли от Латинска Америка, създаване на метални скулптури от Хаити, вашето дете може да се запознае с далечни светове чрез участието си в дейностти на изкуството.

Добави коментар