Как заболяванията на венците могат да повлияят на сърдечно-съдовото здраве?

Изследователите установяват, възможни връзки между пародонталните инфекции и други заболявания на цялото тяло.

 

Текущи проучвания показват, че може да има връзка между пародонтозата и сърдечно-съдовите заболявания. В действителност, някои изследвания показват, че заболяванията на венците са по-сериозен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания, отколкото високото кръвно налягане, тютюнопушенето, високия холестерол, пола и възрастта.

 

Проучванията показват също, че хората, които имат заболяване на венците имат и по-висок риск от сърдечно-съдови атаки, въпреки че никой не е сигурен как работи тази връзка и изследванията са още в ход.

 

Заболявания на венците и вашето сърце

 

Сегашната теория е, че бактериите намиращи се в инфектираните венци може да се отделят и да се придвижват из цялото тяло. Същите бактерии, които предизвикват заболявания на венците и дразнят венците могат да пътуват през артериите.

 

Изследователите не са сигурни каква е причината бактериите да са мобилни, но се предполага, че те могат да се откъснат и да навлязат в кръвния поток по време на прости действия каквото е миенето на зъбите, четкането и дори дъвченето.

 

Четете още: Може ли четката за зъби да ви разболее?

 

Изследванията показват, че риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, варира в зависимост от тежестта на инфекциите на венците. Колкото по-тежка е инфекцията, толкова е по-вероятно бактериите да навлязат в кръвния поток.

 

Инфектираните венци кървят, което улеснява навлизането на инфекциите в кръвта. Ако бактериите се отделят, те могат да навлязат в тялото, чрез рани и афти в устата, откъдето могат да се транспортират до други части на тялото през кръвния поток.

 

Ако бактериите достигнат артериите, те могат да ги раздразнят по същия начин, по който вредят на венечната тъкан. Това може да причини натрупване на артериална плака, което от своя страна може да доведе до втвърдяване на артериите и намаляване на кръвния поток.

 

Намаленият кръвен поток към сърцето може да причини сърдечен удар. Също така артериалната плака може да се отлепи и да се транспортира до други части на тялото. Ако блокажа се случи в мозъка, това може да доведе до инсулт.

 

Четете още: Здравето на зъбите и здравето на цялото тяло – Част 1

 

Пазете сърцето си

 

Поддържайте устата си здрава. Заболяването на венците е сериозна инфекция, която винаги трябва да се взема на сериозно. Въпреки че, заболяванията на венците често могат да покажат малко или никакви симптоми, преглеждайте венците, когато забележите, че са зачервени или лесно кървят. Има много нови начини за лечение, които контролират тези заболявания или могат напълно да ги излекуват.

 

Не забравяйте, че заболяванията на венците се причиняват от натрупване на плака. Четкайте и мийте зъбите си редовно, за да премахнете плаката, която не може да забележите и не забравяйте да планирате редовни прегледи при денталния си специалист.

 

Ако отстраните плаката, това ще намали риска от заболяване на венците. Ако имате някакви въпроси свързани с вашето орално здраве, попитайте вашият дентален специалист.

Добави коментар