Как жената да разбере, кога е в овулация?

Интервю с: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Как жената да разбере, кога е в овулация?

 

Доц. Д-р Иван Костов: Това е въпрос, който вълнува жени, които искат да забременеят или такива, които използват календарния метод да не забременеят. Съответно да се предпазят от нежелана бременност. Знаем че менструалният цикъл при жената продължава 28 дни (плюс, минус 7 дни). Обикновено овулацията е в средата на цикъла, т.е. около 14-15-тия ден. Разбира се това е много общо. При много от жените овулацията е изместена, така че календарният метод не е най-сигурният.

 

Разбира се има и тестове за овулация, които могат да бъдат закупени от аптеката. Те също не са супер точни, дават отклонение от плюс, минус два дни.

 

Четете още: Болката от овулацията

 

Трети вариант е, ако се обърне жената към нейния гинеколог може да се види големината на фоликула от съответния и яйчник, съответно да се види и да се направи една фоликулометрия и да се прецени на базата на това кога се пука фоликула, точния ден на овулацията.

 

МТА: Фоликуларна фаза – какво е това?

 

Доц. Д-р Иван Костов: Цикълът се разделя на две фази, фоликуларна и лутеална фаза. В зависимост от деня на овулацията. Фоликуларната е фазата, в която фоликула нараства, след което той се пука – отделя яйцеклетка и мястото от където се е отделила яйцеклетката се превръща в жълто тяло на латински corpus luteum. Това пък е вече от лутеалната фаза.

Добави коментар