Как донорството на яйцеклетки помага на безплодните двойки?

Много жени не могат да родят дете поради проблеми с яйчниците. Много от тях не могат да произвеждат яйцеклетки или яйчниците им са премахнати, имали са химиотерапия или облъчване заради раково заболяване, което е разрушило функцията на яйчниците им, имат нефункциониращи яйчници, които вече не произвеждат качествени яйцеклетки.

 

Други жени отлагат бременността си за техните късни 30 години и началото на 40-те си години. Тъй като възрастта на яйчниците има драматична разлика при различните жени, докато някои зачеват бързо, други вече не са в състояние да заченат със собствените си яйцеклетки и се налага да използват донори.

 

Донорството на яйцеклетка е процедура, при която се използва сперма от мъжа, за да оплоди яйцеклетка дарена от анонимен донор, след което оплодената яйцеклетка се трансферира в матката на жената.

 

Четете още: Фондация Майки за донорството – част 1

 

Донори на яйцеклетки обикновено са здрави жени, които са имали поне едно дете и са на възраст до 34 г., без известни генетични или полово предавани болести. Те трябва да са изследвани за генетични, хормонални, психически, инфекциозни, физически заболявания. Донорите на яйцеклетки обикновено биват инжектирани с хормони за 9-13 дни, за да се увеличи производството на яйцеклетки. Донорските яйцеклетки се изтеглят трансвагинално, като през цялото време процедурата се следи с помощта на ултразвук.

 

Реципиентът на дарените яйцеклетки обикновено приема хормони, за да синхронизира цикълът си с цикъла на донора и да подготви матката си за получаване на ембрионите и по този начин да се увеличи възможността за имплантиране.

 

Тези хормони са естроген, който може да се приема и орално или да се прилага в пластири, които се прикрепят към кожата и прогестерон, който се прилага чрез инжекции. Както и при инвитро, обикновено се прехвърлят три ембриона в матката на реципиента, за да се увеличи шансът за бременност.

Добави коментар