Как домашните животни и алергиите могат да са съвместими?

Могат ли хората с алергии и домашните любимци да живеят заедно? Например ако новото ви гадже се нанесе да живее при вас заедно с домашния си любимец, но вие започвате да кихате и кашляте. От друга страна той  е прекарал години с животното си и е естествено да не иска да се откаже от него. Ами сега?

 

Причини за алергиите към животни

 

Всъщност само към котки, са алергични близо 11 млн. души. Към животни като цяло са алергични около 15% от човечеството.

 

Хората, които обичат животните и нямат алергии към тях, не трябва да стават самонадеяни, защото такава алергия може да се развие по всяко време. Важно е да се знае каква е причината за алергиите към домашните любимци – често това са люспи от кожата на животното (пърхот). Така че може да имате алергия дори и към котка без козина.

 

Слюнката на животното също може да предизвика алергична реакция, понеже животните се почистват чрез езика си и могат да разнесат пърхота. До алергична реакция може да доведе и урината на животното.

 

Алергиите по-често са причинени от котки. Според лекарските наблюдения, някои хора реагират толкова остро, че не могат да посетят дом, в който живее котка дори и за малко.

 

Симптоми на алергията към животни

 

Възможно е хората, особено децата, да не знаят, че са алергични. Алергените карат тялото да произвежда хистамин и водят до внезапни сърбежи  в очите, хрипове при дишане или обрив. Детето може да бъде податливо на настинки, но да не е алергично. Освен това може да се диагностицира астма, която домашният любимец да изостри.

 

Четете още: 5 начина да спортувате навън, когато имате алергия

 

Алергиите не рядко са наследствени. Ако като дете често сте страдали от астматичен бронхит, е възможно да развиете алергия към котки на по-късен етап от живота си. Всъщност никой не се ражда с алергия, тя се развива на по-късен етап. Наследствените предпоставки увеличават риска за това. Ако децата общуват с животни преди имунната им система да се оформи напълно (до 2 г.), е много по-малко вероятно да развият алергия.

 

Как да се справим с животните у дома?

 

Има един три етапен подход. На първо място е избягването. Трябва да се ограничат зоните в дома, до които животното има достъп, предимно спалнята и леглото. Не трябва да забравяме колко много време прекарваме в тази стая. Други полезни съвети:

 

• Купете си HEPA филтър. Той ще ви свърши много добра работа в почистването на дома.

• Премахнете килимите и поставете на тяхно място паркет или теракот. Те са по-лесни за почистване и задържат много по-малко алергени.

• Перете спалното си бельо на висока температура (акарите, които не идват от животни, също са силни алергени). Високата температура ще ги премахне.

 

Четете още: В риск ли съм от развитие на алергия?

 

• В някои случаи е добра идея да затворите напълно достъпа до спалнята, а уредите, с които я охлаждате или затопляте, ще трябва да са преносими.

• Не позволявайте на животното си да се вози в колата без постелка.

• Винаги си мийте ръцете, след като сте си играли с животното.

• Почиствайте редовно дома си.

 

Грижете се за хигиената на вашия домашен любимец

 

Трябва да къпете редовно вашия домашен любимец. Ако имате котка, това може да е доста забавно начинание. Дори една влажна кърпа за козина може да помогне всъщност. Поддържайте кожата на животното си здрава с помощта на витамини, това ще ограничи пърхота, който всъщност дразни.

 

Може би мислите, че размерът на животното има отношение към това колко пърхот ще пръсне то и съответно ще направи симптомите по-лоши или по-добри. Това не е така. Размерът е без значение – малко животно, голямо животно, дълга или къса козина, за алергичната реакция това е без значение. Някои лекари твърдят, че женските животни са по-малко алергенни от мъжките, но по темата все още няма категорично заключение.

Добави коментар