Как дишането помага по време на раждане? (ВИДЕО)

Ритмичното дишане по време на раждане има множество ползи. На първо място то увеличава количеството кислород, който вие и бебето ви приемате. Различните дихателни техники могат да помогнат да понесете контракциите по-лесно. Освен това използването на техники за релаксация, включително дишане, се свързва и с намаляването на риска от необходимостта от използване на инструменти, като форцепс, или медицински манипулации, като цезарово сечение.

 

Когато сте напрегнати и изплашени, вашето дишане става плитко и рязко. Раменете ви са присвити нагоре, а вратните и раменните ви мускули са стегнати и твърди. Ако преминете в състояние на паника, започвате да хипервентилирате, поемайки кислород в дробовете и издишайки на кратки и остри тласъци.

 

Начинът на дишане, когато сте паникьосани, ограничава количеството кислород, което тялото ви може да използва за себе си и за бебето ви. Чувствате се замаяни и извън контрол. Започвате да чувствате иглички в пръстите и устата ви пресъхва.

 

Начинът на дишане при паника е нормална реакция към стресовите ситуации, но тялото ви не може да поддържа това състояние дълго време без да се изтощи. По време на раждане, вашата цел е да запазите колкото е възможно повече енергия и да осигурите голямо количество кислород за бебето си, за да му помогнете да се справи с раждането. Ритмичното дишане може да ви помогне да го направите.

 

ритмично дишане, раждане, техники, кислород

 

Какви са най-добрите техники на дишане по време на раждане?

 

Опитайте се да затворите очи за момент. Фокусирайте се върху дишането. Забелязвате ли колко е ритмично? Първо вдишвате, след което има кратка пауза преди за издишате. Вдишването ви съвпада с издишването – като дължина и дълбочина и правите пауза точно преди следващото поемане на кислород.

 

Вижте още: Как да се приготвите за раждането?

 

Важно е да продължите да дишате ритмично. Не оставяйте вдишването да стане по-дълго от издишването. В краен случай – издишването трябва да е по-дълго от вдишването.

 

Когато имате много силни контракции, дишането ви ще стане плитко. Няма нищо лошо в това, стига да не започне да става все по-бързо и да се превърне в дишане по време на паника.

 

Какви специфични техники можете да опитате?

 

Опитайте да практикувате тези техники на релаксация по време на бременността. Ако свикнете да ги използвате, ще можете да ги вмъкнете по-лесно по време на раждането:

 

ритмично дишане, раждане, техники, кислород

 

• Мислете за думата „релакс”

 

Тя има 2 срички – „ре” и „лакс”. Докато вдишвате си повтаряйте „ре”, а докато издишвате – „лакс”. Не остявайте ума ви да се откъсне от повтарянето на думата „релакс” в унисон с вашето дишане.

 

• Освобождавайте се от напрежението при издишване

 

Вижте още: Страхът от раждането

 

Когато издишате, се опитайте да се освободите от цялото напрежение, което чувствате в тялото си. Фокусирайте се върху мускулите, които се напрягат в стресови ситуации. Не забравяйте да „лааааааакс”-нете всеки път когато издишате. Издишането е това, върху което трябва да се фокусирате. Вдишването само се грижи за себе си.

 

• Опитайте да броите по време на дишане

 

Докато вдишвате, бройте бавно до 3 или 4, или до цифрата, която е подходяща за вас. Когато издишате – бройте до същата цифра. Може да откриете, че е по-удобно да броите до 3 при вдишване и до 4 при издишване.

 

• Опитайте да вдишвате през носа и издишате през устата

 

Някой хора смятат, че произнасянето на „хоооооооо” или „хаааааааа” помага. Между контракциите пийвайте вода на малки глътки, за да предотвратите пресъхването на устата си.

 

 

Снимка: adamr FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар