Как детето ви да продължи да учи и през лятото – част 1

Училището скоро ще свърши и лятото ще е тук в цялата си прелест. Това обаче не означава, че детето ви трябва да спре напълно да учи. В действителност горещите летни дни могат да бъдат подходящи за промяна на рутината и научаване на нещо ново.

 

С малко предварително планиране и няколко креативни идеи, можете да ангажирате децата си да продължат да усвояват нови знания през цялото лято. Освен това, така ще имате и малко повече време за себе си.

 

Както е казал Марк Твен, „Никога не позволявайте на образователната система да попречи на образованието ви!“ и това важи с пълна сила за детето ви. Ето и няколко съвета как да насърчите детето си да учи през лятото у дома:

 

1.  Как изглежда добре прекараното лято за вашето семейство?

 

Случвало ли ви се е някога да намерите свободно време и започнете да се чудите какво да правите с него – с какво да го запълните? Лятото може да бъде точно такова.

 

Възможно е вече да сте планирали зашеметяваща почивка на морето, къмпинг в гората, семейни разходки и какво ли още не. И със сигурност искате да създадете на детето си страхотни семейни спомени.

 

Четете още: 10 евтини забавления за деца през лятото

 

Знаете ли какво обаче? Не е нужно да направите всички зашеметяващи активности, да посетите всички паркове и да опитате всички спортове, за да осигурите на детето си страхотно лято.

 

На първо място помислете каква е целта – какво би било идеалното лято за вашето семейство, как всички биха били максимално щастливи? Това може да е коренно различно от това, което сте прочели в интернет, от това, което правят приятелите ви или това, което вие самите сте правили миналата година.

 

Като разберете какво е идеалното лято за вас, ще ви е много по-лесно да изберете най-подходящите активности както за детето си, така и за цялото ви семейство. Всъщност най-добре е да включите и детето си в обсъждането на идеите. Така то ще се чувства ангажирано с тях и с взимането на решения. Ето и няколко въпроса, върху които да помислите:

 

• Какво обичате да правите? Какво ви зарежда с енергия? Как можете да правите повече от тези неща през лятото?

• Кои са най-неприятните ви занимания? От какво искате да си починете? Как можете да ги минимализирате през лятото?

• Какви умения искате децата ви да придобият през това лято? Как може да се случи това?

• Какво ново искате да научите или опитате? Какво е необходимо, за да започнете?

 

Четете още: Как можете да мотивирате детето да чете?

 

2. Напишете план за лятото и го обсъдете със семейството

 

След като сте готови с отговорите на въпросите, трябва да направите списък с неща, които да правите. Не разчитайте, че ще запомните всички идеи – запишете ги. Какво по-мотивиращо от това?

 

След като нахвърлите идеите, маркирайте тези, които трябва задължително да направите и ги отделете от тези, които са на втори план. Не забравяйте – в движение могат да се появят още много нови неща.

 

Добавете в списъка активности за обучение на децата, маскирани като забавления. Например, посещения в музеи, зоологическа градина, ботаническа градина и т.н. В това е чара на ученето извън класната стая – децата дори не разбират колко много научават, без дори да се налага да учат.

 

Четете още: 7 идеи за детски рожден ден през лятото

 

Хубаво е да приоритизирате. Така ще знаете, че най-важните неща са направени, а тези, които са били на втори план, могат да останат и за следващото лято. Ето и няколко идеи какво можете да правите:

 

• екскурзия до зоологическата градина или музей, в който не сте били

• доброволец в местна организация

• поканете съседи на вечеря или барбекю

• направете нещо заедно – къщичка или хранилка за птици, например

• засадете дърво

• опитайте поне 5 нови рецепти заедно с децата си

• започнете да учите нов език заедно

• отидете на поход или пикник

• карайте колела

• отидете за риба

• направете си заедно домашен сладолед.

 

Продължава на: Как детето ви да учи и през лятото – част 2

Добави коментар