Как детето ви да продължи да учи и през лятото – част 2

Продължава от: Как детето ви да учи и през лятото – част 1

 

3. Направете си график                                 

 

Създаването на добри навици е много важна част от възпитанието на децата. Докато детето се приспособява към график, е доста вероятно да се налага да повтаряте отново и отново какво трябва да се направи, къде трябва да се почисти, кой трябва да хвърли боклука и милион други неща.

 

Много по-лесно ще се справите със задачата, ако направите график на правилата и задълженията и го окачите на видно място. Когато детето има визуално напомняне за дадено нещо, то има усещането за по-голяма самостоятелност и възможност за контрол над нещата. Освен това графика му спестява родителското смъмряне, ако е забравило да изпълни задълженията си.

 

Можете да кажете на детето си 1 000 пъти да си измива ръцете като се прибере от игра, но доста по-успешно ще е, ако просто залепите шеговита картинка, която да му напомня това всеки път като влезе в банята. Ще останете изумени колко по-бързо ще свикне.

 

Четете още: Как да научите детето си да измерва с линия?

 

Внимавайте да не прекалите. Балансът в случая е ключов. Ако видите, че визуалните подсказки работят, не забравяйте, че от време на време, ще се налага да ги подменяте, за да функционират правилно.

 

4. Бъдете пример за детето си

 

Най-добрият начин да научите децата си на каквото и да било е като бъдете пример за тях. Помислете какво искате да правите вие през това лято. Отделете време за нещо релаксиращо и ободряващо. Не се чувствайте виновни, ако отделите време само за себе си и защото искате да останете сами.

 

Всички знаем, че децата се учат от родителите си. Дайте им добър пример, като им покажете, че напрежението трябва да бъде отпуснато и всеки човек се нуждае от малко време за себе си.

 

Четете още: Как да научите детето си да брои парите?

 

5. Не забравяйте да се отпуснете – децата се учат от всичко, което ги заобикаля

 

Децата научават много неща извън класната стая. Независимо какво избирате – плуване, стрелба, пиано – всички форми на обучение са ценни за детето ви и го изграждат като личност.

 

Не забравяйте да отделите време, в което просто да разговаряте с децата си и да се чувствате приятно заедно. Оставете напрежението далеч. Слушайте детето си и споделяйте с него. Не му създавайте излишно напрежение и дискомфорт. Следете какви са неговите интереси и предпочитания и няма да сбъркате.

Добави коментар