Как да четем на глас по време на бременността?

Автор: Дарина Пачова

Докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

 

Общуването с бебето още по време на бременността е много важен аспект от създаването на здрава връзка между детето и семейството. Можете да разказвате на малкото същество какво се е случило през деня, какво предстои, накъде сте тръгнали, как се чувствате.

 

За съжаление много хора, не само майки, а и останалите роднини, се чувстват глупаво и не искат да говорят „на корема”. За да не пропускате общуването с бебето, можете да започнете да четете на глас. В началото сигурно ще е малко странно, но след това ще се насладите на споделения момент.

 

След около 25-та седмица бебето наистина може да чува (с учудваща яснота, леко приглушено) и започва да разпознава и да се успокоява от вашия глас. Практическата страна на въпроса е какво, как и колко да четете на глас. Предлагам ви 4 кратки съвета, които да осигурят комфорт и успешно общуване.

 

1. Настанете се удобно

 

Когато решите да четете на глас преди раждането, изберете подходяща атмосфера. Изберете момент от деня, в който сте спокойни, настанете се удобно. Добре е да сте в тиха обстановка, страничните шумове ще разсеят звука, който достига до бебето.

 

Четете още: Има ли значение периодът преди раждането?

 

2. Изберете подходящо четиво

 

В началото е добре да започнете с текстове, написани в рими. Мелодиката на речта успокоява бебето, то реагира много повече на тона, отколкото на самите думи. Може би най-важното е да изберете книга и текст, които ви доставят удоволствие. Няма смисъл да мъчите себе си и бебето като четете нещо, което буквално не можете да гледате.

 

Можете да изберете детска книжка, стихове, научен текст, статия от вестника или цитат, който Ви е направил впечатление. Няма правило какво да четете на глас. Не се притеснявайте, ако текста, който четете може би не е най-подходящия за детето – няма да му навредите от един прочит. Можете да четете на глас от една или от няколко книги, важното е да създадете позитивно преживяване за себе си и за бебето си.

 

Когато четете на глас, максимално интонирайте, правете нужните паузи, имитирайте някои от звуците. Това ще Ви е от полза, когато започнете да четете на вече роденото и подрастващо дете, а и със сигурност няма да ви е скучно.

 

Четете още: Вярно ли е, че бебето може да разпознае гласа на майка си преди раждането?

 

3. Помолете някой роднина или приятел да чете

 

Четенето на глас по време на бременността е един от малкото начини да разрешите на другите роднини да участват в развитието на бебето. Най-спонтанно започват да четат на глас по-големите братя и сестри. Ако самите те все още не могат да четат, но на тях им четете, вторите и следващите деца също са облагодетелствани от четенето на глас.

 

4. Насладете се

 

Според някои специалисти е важно четенето на глас да бъде винаги в един и същи час, в една и съща обстановка. Лично за мен това би създало повече стрес. Ако сте прекалено стриктни, ако се притеснявате и ядосвате, че не сте започнали да четете точно на минутата, повече вредите на себе си и на бебето. Важно е целият процес на общуване да бъде спокоен и удовлетворяващ и за двете страни – за вас като четящ на глас и за бебето като слушател.

 

Пожелавам Ви приятно четене!

Добави коментар