Как да успокоите плачещото бебе?

Продължава от: 7 причини за плача на бебетата

 

С всеки изминал ден ще опознавате все повече бебето си и ще разберете как по-лесно можете да го успокоявате. Ако гушкането и храненето не вършат работа, можете да опитате следното:

 

Пуснете постоянен звук

 

Докато е било в утробата ви, вашето бебе постоянно е чувало ритъма на сърцето ви. Вероятно това е една от причините да се чувства добре, когато е близо до вас – защото ударите на сърцето са толкова познати.

 

Другите шумове, които му напомнят за звуците, които то е чувало в утробата са монотонния звук на прахосмукачката, сешоара или абсорбатора на печката. Или пък може да го сложите в близост до пералната машина. Равномерният ритъм на пералнята също може да има успокояващ ефект.

 

Можете да намерите бял шум в интернет или да си свалите апликация с бял шум на телефона. Той също ще действа успокоително на бебето ви.

 

Люлейте го

 

Повечето бебета обичат да бъдат люшкани. Може да го люлеете докато ходите из стаята, на люлеещ се стол, в бебешка люлка.

 

Също така може да го разходите с колата си или с детската количка.

 

Опитайте с масаж

 

Използвайте бебешко масажно масло или крем и леко разтривайте гръбчето и коремчето в посока на часовниковата стрелка.

 

Четете още: Нормално ли е, че бебето ми изглежда ядосано?

 

Редовният масаж може да помогне на бебето да плаче по-малко или да не е толкова кисело. Въпреки това, най-доброто време за масаж е, когато бебето ви е нахранено, със сменени пелени и будно. Ако плаче по време на масажа, спрете да го правите – най-вероятно ви казва, че му е достатъчно.

 

Опитайте с различна поза за хранене

 

Някои бебета плачат по време на хранене или след него. Ако кърмите, може да установите, че подобряването на начина, по който бебето суче му помага да се успокои. Посъветвайте се с вашия лекар или специалист по кърменето как да подобрите нещата.

 

Ако по време на храненето (кърмене или хранене с бутилка) бебето ви поема въздух, който предизвиква болка в коремчето, е по-добре да го храните по-изправено.

 

Оригвайте бебето си след всяко хранене, като го държите на рамото си и лекичко го потупвате по гърба. Ако то плаче веднага след хранене, това може да означава, че все още е гладно.

 

Дайте му да смуче нещо

 

При някои бебета необходимостта от смучене е много силна. Ако кърмите, можете да оставите бебето да смуче гърдата ви просто за успокоение. Като алтернатива, може да смуче пръста ви. Повечето бебета не се нуждаят от биберон, но това е друга опция, която може да опитате.

 

Четете още: Кога бебето ще спи цяла нощ?

 

Топла вана

 

Топлата вана може да помогне на бебето да се успокои. Проверете температурата на водата преди да го поставите във ваната. Тя трябва да бъде около 37-38oC. Ако нямате термометър, проверете с лакътя си. Водата не трябва да е нито гореща, нито студена.

 

Имайте предвид, че къпането може да го накара да плаче още повече. Не всички бебета се наслаждават на усещането да бъдат във вода. С течение на времето вие ще разберете какви са неговите предпочитания.

 

Какво да правите, ако нищо не помага?

 

Нормално е бебетата да плачат, така че не се обвинявайте, ако не можете да го успокоите.

 

Ако бебето ви плаче постоянно, няма да си причини трайно увреждане. Но това вероятно ще стресира вас и вашият партньор. Ако бебето е разстроено и отхвърля всички начини да му помогнете да се успокои, може да се почувствате отхвърлени.

 

Но вие не сте причината за неговия плач. Понякога осъзнаването и приемането на факта, че имате бебе, което плаче много, помага. Ако сте посрещнали непосредствените нужди на вашето бебе и сте направили всичко по силите си, за да го успокоите, е време да се погрижете за себе си:

 

• Поставете бебето в кошарата и го оставете да плаче за няколко минути далеч от вашия слух. Поемете си дълбоко въздух и се отпуснете за момент или два.

• Ако вие и партньорът ви сте разстроени, обадете се на приятел или роднина за подкрепа. Дайте си почивка и нека някой друг да го гледа за малко.

• Говорете с лекаря си за начините за справяне с плача на бебето. Не позволявайте нещата да се натрупват, за да не станат по-трудни за вас.

 

Плачът е само една фаза. Когато бебето ви порасне, то ще се научи на нови начини да ви покаже от какво се нуждае. И когато това се случи прекомерният плач ще спре.

Добави коментар