Как да успокоим страдащо от колики или неспокойно бебе?

Не е известно какво точно причинява симптомите, свързани с коликите и раздразнителността при бебетата, а по тази причина няма и доказано ефикасен лек. Предвид това не може да се приложи обща за всички бебета стратегия за успокояването им. Следователно наред с намаляването на поглъщания при храненето въздух, може да опитате следните методи, за да установите кое успокоява най-добре вашето бебе:

 

1. Възможно е инстинктивно да тествате различни движения в опит да успокоите своето страдащо от колики или неспокойно бебе. Опитайте да поносите бебето в различни положения, за да определите кое му носи най-голямо облекчение: положено на рамо, сгушено в ръцете ви, полегнало надлъжно по корем върху предмишницата ви.

 

2. Опитайте да гушнете бебето си плътно към вас, като използвате пригоден за целта слинг. Люлеещ се стол също може да се окаже удачен — положете бебето на скут или на рамо.

 

3. Изведете бебето на разходка в количка или го повозете с автомобил в специалната седалка за кола.

 

4. Ритмичните звуци също може да подействат успокояващо на вашето бебе, защото те напомнят за звуците, които бебетата са чували в майчината утроба.

 

5. Сукането може да успокои коликите и раздразнителността — предложете на бебето биберон или залъгалка.

 

6. Топлата баня действа особено успокоително на някои бебета.

 

7. Нежното поглаждане на коремчето на бебето също помага за освобождаване на натрупалия се в него въздух и за успокояване на нервността.

 

8. Ако кърмите, добре би било да обмислите хранителния си режим. Определени храни могат да влошат коликите или раздразнителността на бебето. Сред тези, към които трябва да проявявате особено внимание, са: цитрусови плодове, лук, зеле, карфиол, пикантни храни, кофеин, боб, както и всички останали хранителни продукти, които причиняват задържането на въздух в стомаха.

 

10. Ярката светлина, многолюдността и внезапните шумове могат да задълбочат симптомите. Осигурете на бебето си спокойна обстановка.

 

Как да разберем кое действа успокояващо на бебето?

 

Страдащото от колики и нервно бебе може да причини доста умора и стрес. В подобно състояние понякога е трудно човек да разбере какво работи ефективно. Воденето на седмичен дневник е един от най-добрите начини да добием ясна представа за това, което се случва с бебето. Ежедневно отбелязвайте кога и колко пъти плаче бебето, времетраенето във всеки отделен случай, с какво сте опитали да успокоите бебето и доколко ефективен е бил методът. Включете също графика на храненията. След приключване на седмицата прегледайте дневника и опитайте да установите евентуално полезните средства и взаимовръзката между храненето и плача. Ако нищо не успокоява детето успешно, родителите ще имат нужда от допълнителна помощ за откриването на ефективно решение или от съвета на медицинско лице.

 

Какво да правим, ако не успяваме да се справим със ситуацията?

 

Ако бебето ви плаче много и нищо не го успокоява, възможно е да започнете да си мислите, че собствените ви чувства му въздействат. Макар проучванията да сочат, че тревожността на родителите не причинява колики или нервност у бебетата, прекомерният стрес може да затрудни опитите ви да успокоите бебето и да попречи на общата почивка. Следователно е от изключително значение да се грижите за себе си и да си осигурите моменти на спокойствие. Следните предложения може да ви бъдат от полза:

 

1. Отморете. Когато сте направили всичко по силите си, помолете партньора си, член на семейството или приятел да ви замести за малко. Приемете всяко предложение за помощ, за да отдъхнете. Не изпитвайте чувство за вина — вие също се нуждаете от почивка. Дори един час, отделен за вас самите, може да ви зареди с повече воля да се справите с положението.

 

2. Изразявайте чувствата си открито. Нормално е родители, изпаднали в подобна ситуация, да се чувстват безпомощни, потиснати или огорчени. Доверете чувствата си на своя партньор или на близък приятел.

 

3. Положете усилия да останете положително настроени. Не измервайте успеха си като родител с това, колко много или малко плаче бебето ви. Обстоятелството, че се опитвате да откриете какво помага, показва, че сте прекрасен, отзивчив и грижлив родител.

 

4. Живейте здравословно. Включете полезни храни в менюто си. Отделете време за физически упражнения — например за енергична ежедневна разходка. Ако е възможно, спете, когато бебето ви спи (дори през деня), и не позволявайте да ви обзема вина — нужна ви е максимална почивка.

 

5. Не забравяйте, че ситуацията е временна. Коликите и неспокойството на бебетата обикновено отшумяват след третия месец.

 

6. Важно е да познавате собствените си граници на търпимост. Ако плачът стане непоносим, поставете бебето на сигурно място (например в детското креватче) и отидете в друга стая, за да се овладеете. Поговорете с партньора си и се върнете при бебето след няколко минути.

 

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

philips avent

 

Добави коментар